Dominacija polja povišenog vazdušnog pritiska nastavlja se u nedogled. Period anticiklonalnog vremena gotovo da traje puna dva meseca, a u kontinuitetu od početka decembra. Veći deo novembra protekao je u znaku anticiklona i suvog vremena, izuzev treće dekade kada je bilo ciklonske aktivnosti. Od početka decembra vreme nad našim prostorima ponovo diktira anticiklon, a tako će po svemu sudeći biti i u narednih 10 dana. Može se slobodno reći da imamo blagu, ponegde i umerenu sušu.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 19. dec 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 19. dec 2015

Oblaci, magla, jutarnji mrazevi i malo sunca

Anticiklon će i u narednih 10 dana uslovljavati stabilno vreme nad našim prostorima, što znači da će većinom biti suvo i bez padavina. Uz temperaturnu inverziju očekuje nas i česta pojava niskih oblaka, sumaglice i magle. Od tačnog stanja temperaturne inverzije zavisiće dosta toga, pa tako i temperature u nizijama. Jasno je da će u predelima sa dužim zadržavanjem niske oblačnosti, sumaglice ili magle biti hladnije preko dana nego u predelima gde će biti dužih sunčanih perioda. Jutarnje temperature u većini dana kretaće se između -2 i 4°C, a u predelima sa vedrim noćima temperature će se spuštati i niže. Dakle, u većini dana očekuju nas (uglavnom slabi, a ponegde i umereni) jutarnji mrazevi. Maksimalne temperature će se u područjima sa oblacima i maglom kretati između 3 i 6°C, a tamo gde bude sunca temperature će dostizati i 10°C. Od ponedeljka bi u predelima sa suncem živa u termometru lokalno prelazila 10°C, no treba istaći da će u većini predela ipak dominirati magla i niski oblaci.

U danima vikenda će se severnije od naše zemlje premeštati nekoliko frontalnih sistema, a jedan od njih stići će do nas u oslabljenom obliku u subotu, kada će mestimično biti slabe kiše. Najveće su šanse da se inverzija razbije upravo u danima vikenda.

Sinoptička situacija se konačno menja krajem decembra?

Postoje neke, ali još uvek „stidljive“ naznake da će konačno doći do promene sinoptičke situacije nad našim delom Evrope u poslednjim danima decembra.

Sinoptička situacija (GFS-kontrolni) - 29. dec 2015
Sinoptička situacija (GFS-kontrolni) – 29. dec 2015

Globalni numerički model GFS (čiji će se lokalizovani prikaz uskoro naći na našem portalu) u svojim poslednjim izlazima nagoveštava moguće izmeštanje jezgra anticiklona severnije od naših predela i njegovo kratkotrajno stacioniranje kod Skandinavije, a zatim premeštanje dalje na istok.

Ovo bi moglo značiti priliv hladnije vazdušne mase u predele istočne Evrope, a zatim i razbijanje temperaturne inverzije. Jutra bi u poslednjih nekoliko dana ove godine bila vrlo hladna, dok bi se maksimalne temperature prema ovom scenariju kretale oko 0°C. Ostaje otvoreno pitanje kako će na priliv hladnijeg vazduha odreagovati Sredozemlje – da li nas očekuje suvomrazica, ili beli ambijent u danima oko novogodišnjih praznika.

Napominjemo da je ovo za prognozu još uvek vrlo dalek period, te da treba pričekati šta po tom pitanju ima da kaže ECMWF (čije ćete produkte takođe ugledati na našem portalu do kraja godine), ali i šta će GFS reći u svojim narednim operativnim izlazima.

Svakako pratite našu desetodnevnu prognozu i budite u toku sa najnovijim izlazima dva globalna numerička modela. Prognoza se ažurira dva puta dnevno. Ukoliko vas interesuje kako će vreme narednih dana uticati na ljude i vaše zdravlje, posetite biometeorološku prognozu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…