Još u prognozi napisanoj u četvrtak pomenuli smo promenu vremena koja nas očekuje u ponedeljak poslepodne i krajem dana. No, ona svakako zaslužuje posebnu analizu koju ćemo objaviti danas kasnije popodne ili sutra. Kada je reč o gruboj prognozi do kraja meseca (bez detaljne analize svakog dana) izvesno je da nas očekuje promenljivo i nestabilno vreme uz česte padavine i moguće nepogode, ali uz uobičajeno toplo vreme za kraj jula.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 22.07.2014

Najpre će na vreme u našim krajevima već od ponedeljka uticati ciklon koji će se formirati u Đenovskom zalivu, a potom se premeštati dalje prema istoku. Osim destabilizacije atmosfere očekuje i osveženje, pa bi se maksimalne temperature od utorka kretale oko i malo ispod 30ºC, za razliku od sutrašnjeg dana i ponedeljka kada bi temperature mogle dostići i 35 stepeni.

Ponedeljak će većim delom proteći u znaku malo do umereno oblačnog vremena uz dosta sunca i vrlo toplo vreme. Tek kasnije popodne i uveče sa zapada iz pravca BiH i Hrvatske stiže jača oblačnost, pa se i kod nas tokom večeri i noći očekuju pljuskovi sa grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode, kojima ćemo posvetiti posebnu pažnju u novom članku danas ili sutra.

U utorak i sredu očekuje nas vrlo nestabilno vreme uz dosta oblačnosti i mestimičnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, i takođe će postojati uslovi za vremenske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i lokalno obilnim padavinama za kratko vreme. Maksimalne temperature će se spustiti na oko 30ºC, a ponegde i ispod.

Sinoptička situacija (GFS) - 25.07.2014

ENSI dijagram - III dekada jula 2014. godine

U drugoj polovini naredne sedmice barički sistemi će se postaviti tako da nas očekuje uobičajeno toplo vreme za kraj jula uz maksimalne temperature uglavnom izmeću 30 i 34ºC i uz gotovo svakodnevne nestabilnosti, budući da ćemo pod uticajem ciklona. U ovome su numerički modeli prilično složni, pa tako nema neke potrebe da se ova prognoza uzima sa rezervom – iako je svakako orijentaciona.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…