Narednih dana vremenske prilike imaće jasnu karakteristiku ranog proleća. Sreda će biti u znaku oblaka i kiše, u višim planinama i snega, dok će u četvrtak i petak biti i sunčanih intervala uz još jedan prolazni talas kiše tokom petka. Dnevne temperature biće u granicama normale, a jutarnje uglavnom malo iznad. U sredu i petak duvaće pojačan severni i severozapadni vetar.

Kiša i kišobran (ilustracija) Izvor: hsparklequotes.com

SREDA:

Još u noći ka sredi mestimično se na području Srbije očekuje slaba do umerena kiša, a naročito na jugu i jugoistoku zemlje gde će padavine biti intenzivnije. Padavine će se potom tokom prepodneva i poslepodneva premeštati preko centralnih i zapadnih predela, a najviše kiše treba očekivati na zapadu i jugozapadu zemlje gde će za 12 sati pasti u proseku 10 do 20mm vodenog taloga, a ponegde i do visokih 30mm. U Vojvodini većinom suvo, a slaba kiša povremeno je moguća na jugu i zapadu pokrajine.

U višim planinskim predelima iznad 1200m nadmorske visine padaće vlažan sneg uz formiranje snežnog pokrivača. Tako se na Kopaoniku, Zlatiboru i ostalim višim planinama sutra biti dosta problema sa vlažnim snegom.

Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 7°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 9°C na zapadu do 16°C na istoku zemlje i jugu Banata. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar.

ČETVRTAK:

U četvrtak će preovladavati promenljivo oblačno i suvo vreme, sa intervalima sunčanog vremena.

Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 7°C, a maksimalne dnevne od 12 do 16°C. Duvaće slab do umeren vetar zapadnih i severnih smerova.

PETAK:

Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali će za razliku od četvrtka u petak biti i kiše mestimično uz nešto niže dnevne temperature. U prvom delu dana kiša se mestimično očekuje na severu i zapadu, a poslepodne u ostalim predelima. U petak poslepodne su lokalno mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Jutarnje temperature kao i prethodnog dana između 2 i 7°C, a maksimalne dnevne kretaće se između 9 i 13°C. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar, od sredine dana ponegde i jak – što će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…