U sredu i četvrtak bićemo pod uticajem ciklona čiji će se centar nalaziti u Sredozemlju, međutim intenzivniji uticaj ovog ciklona na vreme u našoj zemlji očekuje se tek u četvrtak krajem dana i u petak. U predstojeća dva dana očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, u višim planinskim predelima sa snegom. Na krajnjem istoku zemlje moguća je i pojava ledene kiše i ledenih zrnaca, ali je šansa za tako nešto ipak mala.

Sinoptička situacija (GFS) - 5. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 5. februar 2015

SREDA:

U sredu će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, a samo u višim planinskim predelima sa snegom. Ponegde može biti i kraćih intervala sunčanog vremena. Duvaće uglavnom umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području (naročito u južnom Banatu) na udare jak. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 3ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od svega 2ºC na krajnjem istoku do 11ºC na zapadu zemlje.

ČETVRTAK:

Vremenski uslovi se neće bitnije menjati u odnosu na sredu. Tokom većeg dela dana preovladavaće umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme, ponegde i sa kraćim sunčanim intervalima. Ponegde je moguća i po koja kap kiše, a konkretnije padavine očekuju se u večernjim časovima i u noći ka petku. U višim planinama padaće sneg. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar, u drugom delu dana na području Vojvodine na udare jak. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 4ºC, a maksimalne dnevne od 4 do 13ºC.

PETAK I VIKEND:

U petak će preovladavati oblačno vreme, povremeno sa kišom, a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine, a na planinama će doći do povećanja visine snežnog pokrivača. U danima vikenda pretežno do potpuno oblačno, mestimično sa slabijim padavinama. Doći će i do priliva hladnije vazdušne mase, pa se u subotu krajem dana i u nedelju sneg očekuje i u nižim predelima, uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Više informacija u narednim danima, a do tada se možete poslužiti desetodnevnom prognozom.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…