Večeras, tokom predstojeće noći, kao i u nedelju tokom dana u većem delu zemlje očekuju se nove snežne padavine koje smo najavili još pre nekoliko dana. Padavine međutim nikako neće biti ujednačene, pa se tako na jugoistoku zemlje može očekivati lokalno i do 40cm snega, a u većem delu Vojvodine izostaće čak i simboličan pokrivač visine 2-3cm kakav se inače očekuje na području Beograda. Već sutra u većem delu zemlje ledeni dan, a od ponedeljka u čitavoj zemlji. Detaljnije u nastavku.

Sinoptička situacija (GFS) - 17. jan 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 17. jan 2016

Intenzivne snežne padavine sutra do sredine dana

Večeras, tokom predstojeće noći i sutra u prvom delu dana na istoku i jugu zemlje, kao i u centralnim predelima očekuju se intenzivne snežne padavine uz formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača. Sneg će padati i na zapadu zemlje, ali se tamo ipak očekuje nešto manje padavina u odnosu na predele istočnije od Kraljeva i Čačka. U Beogradu takođe treba očekivati snežne padavine, ali će one biti sasvim slabe uz formiranje tek simboličnog pokrivača. Istovremeno, u najvećem delu Vojvodine biće suvo i bez snega. Slab sneg može se očekivati samo na jugu Banata.

U drugom delu dana i u ponedeljak padavine slabe, ali je slab sneg moguć i u Beogradu i Vojvodini

Mnogi mediji ovih dana pišu kako nam stiže ledeni talas i kako ćemo se smrzavati narednih dana. Treba istaći da razloga za paniku možda imaju pojedini predeli istočne i južne Srbije, međutim veći deo zemlje, ujedno i glavni grad ipak nema razloga za paniku.

U glavnom gradu se ne očekuje više od 5cm, ako i toliko napada – što nikako ne bi smelo da dovede do kolapsa. Takođe, temperature će biti primerene godišnjem dobu i ne predstavljaju ništa novo na ovim prostorima.

Sutra u drugom delu dana očekuje se postepeno slabljenje padavina južno od Save i Dunava, ali se slab i ponegde umeren sneg očekuju i u drugom delu dana, kao i u noći ka nedelji. Granica snežnih padavina trebalo bi da se proširi prema severu i zapadu, pa tako snežne padavine treba očekivati kako na teritoriji Beograda tako i u delu Vojvodine. Biće to međutim znatno slabije padavine, pa će tako tek ponegde u pomenutom delu zemlje doći do formiranja simboličnog snežnog pokrivača visine do 3cm. Istovremeno, do ponedeljka ujutru na istoku i jugoistoku zemlje u proseku se očekuje 30 do 35cm snega, a lokalno i do 40cm, a u centralnim predelima 25 do 30cm. Na zapadu se očekuje za 10 do 20cm (na planinama zapadne Srbije nešto više), u Beogradu 3 do 5cm belog pokrivača, a severnije ni toliko.

Ledeni dani početkom i sredinom naredne sedmice, ali bez novih padavina

Tmin u utorak (GFS) - 19. jan 2016
Tmin u utorak (GFS) – 19. jan 2016

Nakon snežnih padavina u većem delu zemlje u danima vikenda, početkom naredne sedmice predstoje nam ledeni dani. Najtopliji deo zemlje biće deo Panonske nizije, odnosno Vojvodina, gde će ujedno (barem u najvećem delu pokrajine) izostati i snežni prekrivač. Biće hladno u čitavoj zemlji uz ledene dane, ali će najtoplije (uslovno rečeno) biti u Vojvodini.

Minimalne temperature u većini dana će se spuštati ispod -10°C, dok bi u utorak i sredu ujutru ponegde moglo biti izmereno i ispod -15°C. Nešto više temperature očekuju se u Vojvodini, ali će i tamo živa u termometru u jutarnjim satima biti u dubokom minusu.

Dnevne temperature u ponedeljak i utorak kretaće se između -6 i -3°C u većem delu zemlje, a u Vojvodini od -3 do -1°C. U sredu i četvrtak treba očekivati manji porast temperatura, pa bi živa u termometru na području Vojvodine prešla u plus, dok se južno od Beograda očekuju temperature oko 0°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…