Nakon nekoliko svežijih i nestabilnih dana, danas smo ponovo „uplovili“ u stabilniji period, a od sutra nas očekuje i znatno toplije vreme. Međutim, koliko će potrajati stabilizacija i otopljenje? Da li nas do kraja avgusta očekuje još jedan tropski talas, ili možda nove nestabilnosti i uvod u jesen? Odgovor saznajte u nastavku teksta…

Sinoptička situacija (GFS) - 27. avgust 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 27. avgust 2014

Do kraja avgusta očekuje se promenljivo vreme, uz smenu sunčanih i kišovitih intervala. Temperature će biti uglavnom u granicama proseka za kraj avgusta, osim četvrtka kada će dnevne temperature biti malo ispod prosečnih vrednosti. Nakon prolaznog zahlađenja u sredu u poslepodnevnim satima, odnosno četvrtak, u petak sledi novi porast temperatura. Temperature će se već u danima vikenda kretati oko 30ºC, što će reći da ćemo do kraja avgusta ipak imati jedan „stidljivi“ tropski talas (Tmax > 30ºC) u trajanju od dva dana. Numerički modeli za sada su složni u tome da nas već 1. septembra očekuje novi pad temperature. Treba naglasiti i da nas osim prolaznih padavina u sredu i četvrtak do kraja meseca očekuje uglavnom stabilno i pretežno sunčano vreme.

Prognoza za naredne dane

U utorak će u Srbiji preovladavati pretežno sunčano vreme, uz uobičajene temperature za kraj avgusta. Jutro će biti sveže uz temperature između 10 i 15ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 27 do 30 stepeni. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar.

U sredu promenljivo, u većini mesta će se zadržati suvo vreme, ali treba naglasiti da se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom u drugom delu dana – naročito u severnim i zapadnim predelima zemlje. Na severu će već u sredu doći do osveženja, dok će se u ostatku zemlje zadržati uobičajeno toplo vreme. Minimalne temperature kretaće se između 14 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 22 na severu, do 32 stepena na jugu i jugoistoku zemlje.

Maksimalne temperature u sredu (GFS) - 27. avgust 2014
Maksimalne temperature u sredu (GFS) – 27. avgust 2014

U četvrtak promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, a tek ponegde uz lokalni razvoj oblaka može biti pljuskova sa grmljavinom – uglavnom u planinskim predelima. Temperature će biti malo ispod normale, u jutarnjim satima između 13 i 17ºC, a tokom dana u intervalu od 24 do 27ºC. Duvaće slab vetar, severnih smerova (u prvom delu dana zapadna – NW, u drugom istočna komponenta – NE).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…