Leto koje se prema klimatološkom kalendaru završava još danas u ponoć (za manje od 4 sata) jedno je od najtoplijih od kako se vrše merenja na ovim prostorima, a zemljama regiona podarilo je i nekoliko novih mesečnih ili čak apsolutnih rekorda – što kod nas nije slučaj. Apsolutni maksimalni rekordi kod nas su uglavnom zabeleženi jula 2007. godine, dok je najtoplije leto bilo ono 2012. godine. Međutim, da se vratimo na temu…dok jedne zanima kada će konačno „odzvoniti“ ovom vrlo toplom letu, druge interesuje hoće li biti letnjih temperatura i lepog vremena i u septembru? Mi ćemo pokušati da odgovorimo na to pitanje.

Vrlo toplo još 2 dana, vrućina popušta od četvrtka

Vrlo toplo vreme u Srbiji se zadržava još u utorak i sredu. Maksimalne temperature u utorak kretaće se između 35 i 38°C, a u sredu od 33 do 36°C. U većim urbanim sredinama biće zabeležena i tropska noć (minimalna temperatura iznad 20°C).

Temp1500m (GFS) - 1. septembar 2015
Temp1500m (GFS) – 1. septembar 2015

Vrućinama će biti zahvaćen i ostatak Balkana, ali i zemlje centralne i istočne Evrope. Znatno prijatnije biće na zapadu i severu Evropskog kontinenta. Osim u Srbiji u naredna dva dana maksimalne temperature će prelaziti 35°C i u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj…

Od četvrtka se očekuje priliv nešto svežijeg vazduha iz centralne Evrope na naše područje pa će maksimalne tempereture biti nešto primerenije početku septembra. U četvrtak i petak maksimalne temperature će i dalje biti više od 30°C, ali neće prelaziti 35 stepeni. U utorak će se zadržati stabilno vreme, dok će u sredu i četvrtak biti uslova za lokalne pljuskove – uglavnom u planinskim predelima, a u četvrtak i na severu zemlje. U petak će prema današnjim prognozama biti uslova za pljuskove sa grmljavinom na severu zemlje, no sve je to „oskudno“ pa ćemo se time detaljnije pozabaviti u detaljnijoj prognozi za naredne dane.

Jače zahlađenje za vikend, temperature ispod 30°C

Osetnije zahlađenje numerički modeli za sada simuliraju za dane vikenda 5-6. septembra.

Temp1500m (GFS) - 6. septembar 2015
Temp1500m (GFS) – 6. septembar 2015

Na području Vojvodine, Beograda i zapadne Srbije živa u termometrima bi se već u subotu spustila na ispod 30°C i u najtoplijem delu dana, dok bi izraženije zahlađenje stiglo na istok i jug zemlje drugog dana vikenda. Maksimalne temperature prema sadašnjem scenariju u nedelju ne bi prelazile 30°C, a na severu zemlje ni 25°C. U danima vikenda treba očekivati nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, no treba istaći da modeli nisu naročito izdašni sa padavinama – već bi to bile uglavnom simbolične količine. Bilo kako bilo, do vikenda ima još dosta vremena i promena svakako može biti.

Kraj temperaturama iznad 35°C, ali ne i onim iznad 30°C

Priliv hladnijeg vazduha na naše područje nastavilo bi se i početkom naredne sedmice, odnosno krajem prve dekade septembra. Tako bi maksimalne temperature 7 i 8. septembra vrlo lako mogle biti niže od 25°C u većem delu zemlje, no još uvek je rano za takve tvrdnje – po ko zna koji put ponavljamo da srednjoročne i dugoročne prognoze nisu pouzdane i treba ih uzimati sa rezervom.

GFS ENSI - I i II dekada septembra 2015
GFS ENSI – I i II dekada septembra 2015

Po svemu sudeći, zahlađenje koje nas očekuje krajem ove sedmice značiće kraj temperaturama višim od 35 stepeni – uostalom i vreme je. U nastavku septembra najveći broj dana imao bi maksimalne temperature između 25 i 30°C – kako i priliči prvom jesenjem mesecu prema klimatološkom kalendaru, no svakako se očekuje i priličan broj dana sa temperaturama iznad 30°C. Zahlađenje će značiti i kraj tropskim noćima, odnosno očekuje se da nakon 6. septembra više ne bude jutarnjih temperatura viših od 20 stepeni, a polako ali sigurno navikavaćemo se na sve veći broj dana sa minimalnim temperaturama ispod 10°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…