Nakon naše prognoze objavljene 25. januara u večernjim satima u kojoj smo konstatovali da je zima u januaru rekla svoje i da nas očekuje topliji početak februar, pojavila su se neka pogrešna tumačenja iste uz konstataciju da smo zimu već otpisali. Ne, vrlo je rano da bi se oba zima otpisala, ali je činjenica da nas sada u „srcu“ zime očekuje topliji period koji je već počeo. U ovom tekstu detaljnije ćemo posvetiti pažnju situaciji u ski-centrima Srbije (visine snega), i sedmednovnoj prognozi za iste kako bi naši posetioci, pritom ljubitelji zimovanja i skijanja, znali šta može da ih očekuje u narednih 7 do 10 dana. 

Jahorina (BiH) - kakvo se vreme očekuje na planinama
Jahorina (BiH) – kakvo se vreme očekuje na planinama

Pre svega, kreirali smo tabelu sa aktuelnim visinama snega u poznatijim ski-centrima Srbije, a kriterijum za mesto na listi bila je visina snega od najviše ka najmanjoj:

Ski-centar (planina) Visina snega (cm)
 Kopaonik  40cm
 Stara Planina  41cm (7h)
 Zlatibor  6cm

* Merenje 27. januara u 19 časova.

Osim temperature, značajnu ulogu u otapanju snežnog pokrivača igraju vetar i temperatura tačke rose, odnosno relativna vlažnost vazduha.

Kopaonik

Na Kopaoniku je večeras izmereno 40cm belog pokrivača, dok je sinoć u isto vreme izmereno 47cm. Meteorološka stanica nalazi se na 1710mnv.

Na Kopaoniku se značajnije snežne padavine, kao uostalom i na drugim našim planinama ne očekuju u narednih nedelju dana. Malo snega može biti u petak veče iznad 1700mnv, ali to gotovo i da nije vredno pomena. Tokom noći i jutra temperatura će biti ispod 0°C, što će dosta pomoći da se snežni pokrivač na ovoj planini duže održi. Dnevne vrednosti biće u plusu, do kraja aktuelne sedmice u većini dana do 5°C, ali početkom februara i na ovoj planini maksimalne temperature prelaziće 5°C, ako ne i 10 stepeni, kada će izostati čak i jutarnji mrazevi. Shodno očekivanom razvoju vremenskih prilika, očekuje se da se snežni pokrivač na ovoj planini uz postepeno otapanje održi do kraja aktuelne sedmice, ali ga već početkom februara više neće biti.

Nove snežne padavine moguće su nakon 5. februara.

Stara Planina

Na Staroj Planini jutros je izmereno 41cm, dok ga večeras i tamo sigurno ima manje. Novi podaci biće dostupni tek sutra ujutru.

Kao i na Kopaoniku, malo snega može se očekivati tokom večeri u petak, i to iznad 1700mnv. Tokom svih ostalih dana vladaće slični vremenski uslovi onim na Kopaoniku, pa se i u ovom ski-centru očekuje zadržavanje snežnog pokrivača do kraja ove sedmice, ali ne i početkom februara.

Nove snežne padavine moguće su tek nakon 5. februara.

Zlatibor

Na Zlatiboru je večeras izmereno najmanje snega – svega 6cm, dok je visina belog pokrivača sinoć u isto vreme iznosila 13cm.

Snežni pokrivač na ovoj planini topi se relativno velikom brzinom pa se tako očekuje njegovo potpuno otapanje već sutra. Zlatibor je ujedno i najniža planina od navedenih, sa vrhom od 1496mnv (Tornik), dok se meteorološka stanica nalazi na 1028mnv. Sasvim je sigurno da u višim predelima Zlatibora ima i nešto više snega, oko 10cm.

Nove snežne padavine na Zlatiboru se ne očekuju ni u petak, temperatura će biti duboko u plusu, pa će tako oni koji vole zimske čarolije na Zlatiboru morati da pričekaju novi sneg koji je moguć nakon 5. februara, ali je još uvek rano za detaljnije prognoze.

Može li se novi sneg očekivati na planinama u narednih 15-ak dana?

Činjenica je da kod globalnih numeričkih modela ne postoji ovakva tendencija. Mogu svi koji prate naše prognoze (pogrešno) da konstatuju kako smo mi „zimomrsci“ i „snegomrsci“, ali naš je cilj objektivno izveštavanje. Svi koji prate naš rad, dobro znaju da smo se potrudili da uvek pravovremeno najavimo nove snežne padavine i izveštavamo nakon istih.

GFS ENSI - centralna Srbija (Izvor: meteoguru.com)
GFS ENSI – centralna Srbija (Izvor: meteoguru.com)
ECMWF ENSI - centralna Srbija (Izvor:meteoguru.com)
ECMWF ENSI – centralna Srbija (Izvor:meteoguru.com)

Na iznad priloženim slikama vide se glavne perturbacije globalnih numeričkih modela GFS i ECMWF. Temperatura se odnosi na 850hPa (oko 1500m). Modeli su složni za period do 3. februara, i jedan i drugi vide iznadprosečne temperature. ECMWF vidi manje zahlađenje u sredu, dok GFS isto ne vidi. Nakon toga, GFS crta jače zahlađenje oko 5. februara, dok ECMWF (osim njegovog kontrolnog izlaza) gotovo da to i ne prepoznaje.

Jasno je da među globalnim modelima ne postoji uverljiva tendencija u zimski scenario do 5. februara, dok je nakon toga sve otvoreno. Čak i nakon toga, dokle izlazi modela dostižu, a to je 11. februar ne postoje ubedljivi pokazatelji za povratak prave zime uz sneg u našim krajevima, već bi pre mogli očekivati po koji hladni front sa prolaznim snegom.

Naravno, isuviše je rano za otpisivanje ove zime. Kakve – takve tendencije za novo zahlađenje iza 5. februara ipak postoje, a to može i ne mora značiti i novi sneg. Jasno je da će bez snega do kraja sedmice ostati čak i planine i nikako ne bi bilo dobro da u skorije vreme ne bude novog snega, barem u planinskim predelima, dok bi duži period iznadprosečnih temperatura mogao zbuniti biljni svet što opet nikako ne bi izašlo na dobro.

Mi ćemo pratiti situaciju i dalje i zato pratite naš portal i redovno posećujte desetodnevnu prognozu, gde možete pratiti prognozu i tendenciju globalnih modela za vašu lokaciju.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…