Kako interesovanje kakva nas zima očekuje raste, naročito sa toplijim početkom decembra, prenosimo vam nove prognoze za predstojeću zimu. Na Klimatskom forumu za jugoistočnu Evropu koji je održan 25. i 26. novembra, između ostalog govorilo se o očekivanim vremenskim uslovima za predstojeću zimu 2015/16, koja je, prema meteorološkom kriterijumu, počela juče – 1. decembra. Predstavnici više zemalja složili su se da je pred nama nešto blaža zima – uz iznadprosečne temperaturne vrednosti i padavine oko ili malo iznad normale.

Temperature uglavnom malo iznad normale

SEECOF - Odstupanje temperatura tokom zime 2015/16
SEECOF – Odstupanje temperatura tokom zime 2015/16

Kao što se može i videti na iznad priloženoj karti, na većem delu Balkanskog poluostrva očekuju se temperature iznad prosečnih vrednosti. Veća temperaturna odstupanja predviđaju se za jug, jugoistok i krajnji zapad poluostrva. U severnim i istočnim predelima Balkana pozitivna temperaturna odstupanja bi bila nešto manja, odnosno bliže normali.

Eksperimentalni RCM-SEVCCC model za područje Srbije predviđa da će srednja mesečna temperatura u decembru biti za 1 do 2°C viša od normale, u januaru čak 2 do 3°C, dok bi najmanje pozitivno odstupanje bilo u februaru – oko 1°C. Naravno, ove brojke ne znače da tokom zime nećemo imati upade polarnog vazduha, kao i da bi se najjači udar zime odigrao tokom februara.

Padavine oko i malo iznad normale

SEECOF - Odstupanje padavina tokom zime 2015/16
SEECOF – Odstupanje padavina tokom zime 2015/16

Kada je reč o padavinama – očekuje se da one budu oko prosečnih ili malo iznad prosečnih vrednosti. Kao i kod temperatura, to ne znači da nećemo imati duže periode suvog i stabilnog vremena, odnosno da bi padavine lokalno mogle biti ispod prosečnih vrednosti u nekom od narednih meseci. Teško je reći i o kakvim se padavinama radi, jer je to gotovo nemoguće sada reći, ali jasno je da će biti i kiše i snega, ali i kiše koja se ledi pri tlu – kako to i biva svake zime u našim krajevima. Veću šansu za padavine iznad proseka imaju istočni predeli Balkana, kao i Panonska nizija (pogledati kartu iznad).

Eksperimentalni model RCM-SEVCCC predviđa nešto sušniji decembar uz padavine ispod normale za oko 25% u većem delu Srbije. Tokom januara padavine bi bile uglavnom u granicama normale, dok bi nešto vlažniji od proseka mogao biti februar.

Izvorni dokument: Predviđanja za predstojeću zimu

Nakon ove dugoročne prognoze Klimatskog foruma za jugoistočnu Evropu (SEECOF), ali i AccuWeather prognoze koju smo preneli još sredinom oktobra meseca – jasno je da sve ide ka tome da će predstojeća zima biti temperaturno nešto toplija od normale, dok se očekuje da padavine budu uglavnom u granicama proseka. Ovo su već dve priznate prognoze na osnovu kojih se nikako ne može pronaći utemeljenje za tvrdnje kakve ovih dana možemo čuti ili pročitati u raznim medijima, a to je da nas očekuje ledena zima, te da nas već do sredine decembra očekuje ledeni talas uz katastrofalno nevreme nad većim delom Evrope.

Nemojte dozvoliti da vas pojedini problematični mediji prevare svojim bombastičnim naslovima. Njihov cilj je da vi posetite njihov sajt, pogledate video klip, ili kupite novine – na osnovu čega uvećavaju svoj profit tako što će biti čitaniji, odnosno gledaniji.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…