Naslov ovog članka svakako ne treba shvatiti bukvalno – proleće je tu, ali će se vreme na kratko pogoršati. Uz padavine, očekuje nas i pad temperature.

Ciklon čiji se centar nalazi u blizini obala Italije južnim i jugozapadnim predelima naše zemlje već donosi padavine, a tokom večeri će se proširiti i na zapadne, centralne, istočne predele i deo Vojvodine. Kiša će padati i u Beogradu. Tokom noći i sutrašnjeg dana duvaće slab do umeren vetar severnih smerova.

Satelitska slika (sat24) - 27.03.2014

Kiše će tokom noći i sutrašnjeg dana najviše biti u zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i delovima Vojvodine i istočne Srbije. Beograd će biti u „centru zbivanja“, pa će dosta kiše pasti i u glavnom gradu. Na krajnjem jugu, a naročito na krajnjem severu zemlje značajnije padavine se ne očekuju, a nije isključeno ni da kiša samo „pokvasi“.  Na planinama iznad 1250m nadorske visine padaće sneg uz formiranje snežnog pokrivača, koji bi se već tokom dana uz pozitivnu temperaturu topio. Na jugu i jugoistoku zemlje postojaće i manja šansa za pljuskove. Maksimalne temperature kretaće se između 10 i 15°C.

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme uz sunčane intervale. Na istoku i jugoistoku zemlje uz lokalni razvoj oblaka moguća je slaba kratkotrajna kiša, ili pljusak. Jutarnje temperature biće u intervalu od 3 do 7°C, a maksimalne dnevne od 15 do 19°C. Duvaće slab, uglavnom severoistočni vetar.

Sinoptička situacija (GFS) - 30.03.2014

Drugog dana vikenda povratak proleća na velika vrata! Biće sunčano pa će temperature biti u daljem porastu, a u najtoplijem delu dana živa u termometru će ponegde preći i 20°C. Vetar slab, u košavskom području povremeno umeren južni i jugoistočni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…