U petak smo najavili novu ciklonsku aktivnost na našim prostorima počev od danas, a u većoj meri od sutra. Pod uticajem visinskog ciklona koji se još danas formirao u Đenovskom zalivu bićemo sasvim sigurno sve do narednog vikenda. Jak anticiklon na severu i istoku Evrope će sprečiti njegov put dalje ka istoku, pa će se on danima „vrteti“ nad našim područjem.

Satelitski snimak 2015 - 31. avgust 2014

Kod nas je već danas bilo predfrontalnih nestabilnosti u obliku pljuskova sa grmljavinom u zapadnoj i centralnoj Srbiji, a nije isključeno ni da je bilo vremenskih nepogoda – o čemu još uvek nema detaljnijih informacija.

Najpre nas sutra u poslepodnevnim i večernjim satima očekuje prolazak hladnog fronta, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Najviše padavina očekuje se na zapadu zemlje, gde može pasti preko 20mm kiše. Minimalne temperature kretaće se između 15 i 20ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 25 do 30ºC. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, u poslepodnevnim i večernjim satima u skretanju na severozapadni.

U utorak će preovladavati umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, dok su lokalno mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Više padavina očekuje se na jugu i zapadu zemlje, dok će se u košavskom području (gde će duvati slab do umeren istočni vetar) zadržati uglavnom suvo vreme. Minimalne temperature kretaće se između 15 i 18ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 27ºC.

U sredu se zadržava promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Više padavina očekuje se na istoku zemlje, gde može pasti i preko 30mm/24h. Vetar slab do umeren, istočni i severoistočni. Jutarnje temperature između 14 i 17ºC, maksimalne dnevne između 23 i 27ºC – što je manje-više u granicama normale za početak septembra.

Akumulirana količina padavina - do 6. septembra 2014

Za razliku od Srbije, u okruženju se očekuje znatno više padavina, na primer na području Slovenije i Hrvatske i preko 150mm u narednih 5 dana – prema numeričkom modelu GFS. Očekivana količina padavina mogla bi prouzrokovati izlivanja bujičnih vodotoka i manje poplave, koje se kod nas ne očekuju. Međutim, svakako se očekuje porast vodostaja na rekama, a naročito Save.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…