U prvoj polovini naredne sedmice, tačnije sasvim sigurno zaključno sa četvrtkom u našoj zemlji preovladavaće promenljivo oblačno vreme, uz dosta sunca, ali će biti i nestabilno uz mestimičnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Temperatura će u ponedeljak i utorak biti malo iznad normale, ali kako se očekuje njen postepen pad, od srede će biti u granicama normale. Druga polovina sedmice, prema trenutnim izgledima, biće svežija od prve i stabilnija.

U ponedeljak i utorak očekuje se nestabilno vreme, pa će osim oblaka i sunčanih intervala biti i mestimične pojave pljuskova sa grmljavinom. Naročito će biti nestabilno u drugom delu dana, do kasnih večernjih sati – kada će pojava pljuskova biti učestalija, a ponegde su moguće i vremenske nepogode sa gradom i jakim vetrom. Jutarnje temperature kretaće se oko 15ºC, dok će maksimalne dnevne biti između 24 i 29ºC.

Sinoptička situacija (GFS) - 27.05.2014

Uzrok nestabilnosti biće svakako visinski ciklon koji će biti stacioniran u našoj neposrednoj blizini, i on će uticati na vreme u našoj zemlji sve do petka. Sreda bi ipak trebala biti nešto stabilniji dan, uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom, dok će u četvrtak njihova pojava ponovo biti učestalija. Napominjemo da će padavine biti lokalnog karaktera, pa će se tako negde zadržati suvo vreme tokom celog dana, dok se ponegde očekuje pravi „potop“.

Od srede će i temperature biti primerenije periodu godine, pa će tako maksimalne dnevne biti uglavnom ispod 25ºC, odnosno u granicama normale za III dekadu maja. Mi vam svakako predlažemo i praćenje desetodnevne prognoze na našem sajtu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…