U narednih 7 dana, koliko je ostalo do kraja prve dekade oktobra, očekuje nas pravo jesenje vreme uz smenu oblačnih i sunčanih intervala i temperature ispod višegodišnjeg proseka. Kiša se očekuje samo povremeno i to u manjoj količini. Za sada nema govora o povratku temperatura iznad 20°C.

Motivi jeseni (Izvor: YouTube)
Motivi jeseni (Izvor: YouTube)

UTORAK:

U prvom delu dana u većem delu zemlje malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima, a na jugu i severu pretežno do potpuno oblačno, na jugu ponegde i sa slabom kišom. U drugom delu dana u svim predelima pretežno do potpuno oblačno (oblačnost niske baze) uz novu kišu na severu i zapadu zemlje, dok se do kasne večeri u ostalim predelima zadržava suvo vreme.

Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne od 15 do 20°C. Vetar u utorak zapadni i severozapadni, slab do umeren. Na istoku zemlje vetar povremeno i jak, što se kasnije poslepodne i uveče očekuje i na severu.

SREDA:

U sredu se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa sunčanim intervalima u većini predela. Više oblaka (i to niske baze) u prvom delu dana. U prvom delu dana se mestimično očekuje i slaba kiša, uglavnom južno od Beograda, dok će poslepodne biti većinom suvo bez padavina. U višim planinskim predelima moguć je i prvi simboličan sneg.

Uz dalji priliv hladnije vazdušne mase temperature će biti u daljem opadanju. Jutarnje temperature biće u intervalu od 6 do 10°C, a maksimalne dnevne od svega 10 do 14 stepeni. Duvaće umeren severozapadni vetar, koji kasno poslepodne slabi.

DRUGI DEO SEDMICE:

Od četvrtka do kraja sedmice očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Povremeno će biti uslova za slabu kišu, bez ozbiljnijih padavina. Minimalne temperature u većini dana kretaće se između 4 i 9°C, a maksimalne dnevne od 12 do 16°C.

Desetodnevna prognoza za Beograd (12Z GFS)
Desetodnevna prognoza za Beograd (12Z GFS)

Na meteogramu iznad možete videti današnju 12Z prognozu globalnog numeričkog modela GFS za Beograd. Naša očekivanja kažu da će oblaka biti ipak nešto više nego po prognozi ovog modela, ali su temperature dobro prezentovane. Desetodnevnu prognozu za svoju lokaciju (na osnovu GFS i ECMWF modela) možete pratiti na stanici DESETODNEVNA PROGNOZA.

Obzirom da će srednje dnevne temperature (Tmin+Tmax/2) od srede 5. oktobra biti u najvećem delu zemlje ispod 12°C, toplane su u obavezi da počnu da grejanjem.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…