U Srbiji će se do kraja sedmice zadržati promenljivo i nestabilno vreme sa povremenom kišom, uglavnom drugog dana vikenda. U petak i subota očekuje se dosta sunčanih intervala, a lokalna kiša biće ređa pojava. U petak će duvati uglavnom umeren vetar, koji će oslabiti krajem dana. U nedelju će uz jačanje vetra doći i do zahlađenja, uz sneg na planinama.

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 5. april 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 5. april 2015
PETAK:

Očekuje nas promenljivo oblačno vreme sa sunžanim periodima i temperaturama ispod normale. U prvom delu dana uglavnom južnije od Kragujevca moguća je slaba kiša. Duvaće uglavnom umeren severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju i skretanju na zapadni i jugozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 4ºC, a maksimalne dnevne od 8 do 11ºC.

SUBOTA:

U subotu bez bitnije promene – promenljivo oblačno i uglavnom suvo, u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima doći će do potpunog naoblačenja. U kasnim večernjim satima na zapadu i severu zemlje lokalno se očekuje kiša. Vetar slab do umeren zapadni i jugozapadni. Minimalne temperature između 1 i 5ºC, maksimalne dnevne od 10 do 14 stepeni.

NEDELJA:
Snežna granica (MP-GFS) - 5. april 2015
Snežna granica (MP-GFS) – 5. april 2015

U nedelju će doći do značajnije promene vremena, a na vreme u našim krajevima počeće da utiče ciklon sa centrom u Đenovskom zalivu. Biće oblačno, tokom čitavog dana povremeno sa kišom, uglavnom južnije od Dunava i Save gde se lokalno očekuje i veća količina vodenog taloga. U planinskim predelima padaće sneg uz formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača! Duvaće slab, u drugom delu dana uglavnom umeren severni i severoistočni vetar. Jutarnje temperature biće između 3 i 6ºC, a maksimalne dnevne kretaće se od svega 7ºC na zapadu i severu zemlje, do 15 stepeni na krajnjem jugoistoku.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…