Promenljivo vreme uz dosta oblaka i uz mestimičnu pojavu kiše u Srbiji se zadržava do srede. Padavine se očekuju uglavnom u južnoj polovini zemlje, dok će se na severu zadržati suvo. Narednih dana duvaće košava, vetar će najjači biti u ponedeljak i utorak, dok se u sredu očekuje njegovo slabljenje. U drugoj polovini sedmice više sunca i porast temperatura.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 7. oktobar 2014Narednih dana naša zemlja nalaziće se pod uticajem anticiklona, tačnije nalazićemo se na njegovom rubu. Iako anticiklon obično donosi stabilno i pretežno sunčano vreme, ne mora uvek biti tako – pravi primer je kraj ove sedmice, i vreme koje nas očekuje do srede. U letnjem periodu godine takođe može biti jakih razvoja oblačnosti na rubu anticiklona. U ovom slučaju, ipak će doći i do formiranja slabijeg visinskog ciklona u južnom Jadranu, koji će južnoj polovini zemlje doneti kišu. Zbog velike razlike u vazdušnom pritisku (veće gustine izobara – linija koje spajaju tačke sa istim vazdušnim pritiskom) duvaće košava, koje će biti najintenzivnija naravno u košavskom području, gde se u ponedeljak mogu očekivati i jači udari vetra.

U ponedeljak će preovladavati promenljivo oblačno vreme, na jugu i istoku zemlje, kao i u centralnim predelima mestimično sa slabom do umereno kišom, dok će se na zapadu i severu zemlje zadržati suvo vreme sa sunčanim intervalima. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 11ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 16 do 19ºC. Duvaće uglavnom umeren jugoistočni vetar, u košavskom području na udare povremeno i jak.

U utorak bez bitnije promene, na severu se očekuje uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima, dok će u ostatku zemlje preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom. Ne očekuju se značajnije padavine. Jutarnje temperature biće u intervalu od 8 do 12ºC, a maksimalne dnevne od 15 do 19 stepeni.

U sredu se očekuje promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a samo na istoku uz više oblaka moguća je po koja kap kiše. I dalje će duvati košava, ali znatno slabija u odnosu na ponedeljak i utorak. Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 11ºC, a maksimalne dnevne kretaće se oko 20 stepeni.

Sinoptička situacija (GFS) - 9. oktobar 2014

U drugoj polovini sedmice uz znatno više sunca očekuje nas i porast temperatura. Ciklon sa centrom kod Velike Britanije uz pomoć anticiklona nad centralnom i istočnom Evropom omogućiće pravi letnji prodor toplijeg vazduha u naše predele. Tako treba očekivati maksimalne temperature preko 20ºC, a u nekim danima i do 25 stepeni uz pretežno sunčano vreme. U ovome su numerički modeli vrlo složni, pa se tako može zaključiti da nam u drugoj polovini sedmice stiže Miholjsko leto.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…