Posle letnjih temperatura u četvrtak (do 28.0ºC u Loznici) i petak (do 27.4ºC u Negotinu) u danima vikenda sledi drastična promena vremena. Već tokom večeri i noći ka suboti hladni front zahvatiće severnu i zapadnu, a tokom jutra i centralnu Srbije, da bi u subotu tokom dana zahvatio i ostale predele – donoseći kišu, pojačan vetar i pad temperature. Drugog dana vikenda biće dosta hladnije u odnosu na poslednja dva radna dana tekuće sedmice, ali će se i pored dosta oblačnosti zadržati uglavnom suvo vreme. April je vrlo promenljiv mesec, pa je tako ranije bilo maksimalnih temperatura od oko i preko 30ºC, odnosno ispod 5 stepeni.

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 18. april 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 18. april 2015

Večeras se uglavnom u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji mestimično očekuju kiša i pljuskovi.

SUBOTA:

U subotu će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, ali se značajnije padavine uglavnom ne očekuju (5-10mm u proseku, a na jugozapadu do 25mm). Južno od Kragujevca ponegde su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar, ponegde na udare i jak – uglavnom u planinskim predelima. U višim planinskim predelima iznad 1500mnv u drugom delu dana i u večernjim časovima očekuju se susnežica i sneg. U noći ka nedelji snežna granica spustiće se i ispod 1500mnv. Jutarnje temperature između 8 i 11ºC, a maksimalne dnevne od svega 12ºC na severu i zapadu zemlje do 17ºC na krajnjem istoku i jugoistoku zemlje.

Temperature sredinom daa (MP-GFS) - 18. april 2015
Temperature sredinom daa (MP-GFS) – 18. april 2015
NEDELJA:

U nedelju će u većem delu zemlje doći do delimičnog razvedravanja, a najpre na severu. Preovladavaće promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. Tek ponegde je na jugu moguća slaba kratkotrajna kiša. Vetar slab do umeren severni i severoistočni. Jutarnje temperature kretače se između 2 i 7ºC, a maksimalne dnevne od 12 do 15 stepeni.

POČETAK NAREDNE SEDMICE:

Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Biće šansi za lokalne pljuskove uz lokalni razvoj oblaka. U ponedeljak i utorak sveže uz temperature ispod proseka, dok od srede ponovo treba očekivati porast temperatura i stabilizaciju vremena. Česta smena toplih i hladnih talasa jeste jedna od karakteristika aprila meseca.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…