Kako smo i najavljivali poslednjeg dana sada već stare godine, drugog dana vikenda stižu nam prve ozbiljnije padavine u novoj godini, ali i posle dužeg perioda. Očekuju se svakakve padavine (sneg, ledena kiša…), uz temperature primerene prvoj dekadi januara. U periodu do srede najhladniji će biti nedelja i ponedeljak, dok će u utorak temperature uglavnom prelaziti 0°C. Timočka i Negotinska krajina biće najhladniji deo zemlje narednih dana.

Sinoptička situacija (GFS) - 3. jan 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 3. jan 2015

U nastavku ovog teksta opisaćemo malo detaljnije kakve nas vremenske prilike očekuju u naredna 72 sata redom po danima. Verujemo da će naša biti mnogima od koristi za donošenje raznolikih odluka. Za detaljniju prognozu za zasebnu lokaciju možete posetiti desetodnevnu prognozu (bazirana na dva numerička modela).

NEDELJA:

U nedelju će u čitavoj zemlji biti oblačno i bez sunca, tek uveče na krajnjem severu ponegde se očekuje delimično razvedravanje. Još u noći ka nedelji u većini predela očekuje se sneg, a jedino na zapadu i jugozapadu moguća je pojava ledene kiše. U Vojvodine će padavine biti sasvim simbolične, a u većem delu severne srpske pokrajine će se zadržati i suvo vreme. Jutarnje temperature kretaće se između -10°C na krajnjem istoku do -2°C na jugu i jugozapadu.

U košavskom području duvaće umerena do jaka i ledena košava koja će dodatno spuštati subjektivni osećaj temperature! Zato nikako ne preporučujemo boravak na otvorenom, naročito osetljivim osobama. U Pomoravlju gde će biti i snega moguća je i pojava snežnih smetova.

U nedelju tokom dana u većini predela padaće sneg uz formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača,a pojava susnežice ili ledene kiše moguća je tek ponegde na krajnjem jugu i na području Kosova i Metohije. U Vojvodini će se zadržati uglavnom suvo vreme, dok će na samoj granici intenzivnijih padavina biti glavni grad Beograd. U većini predela formiraće se snežni pokrivač visine 15 do 25cm, a ponegde se do kraja dana očekuje i više od 30cm belog pokrivača – najpre na istoku zemlje. U Vojvodini sa druge strane jedva će se zabeleti – ljubitelji snega nemaju čemu da se nadaju severnije od Beograda. Na jugu pokrajine može se očekivati do 5cm snega, a severnije od Novog Sada ni toliko. U glavnom gradu očekuje se 5 do 10cm belog pokrivača. Dnevne temperature će se kretati od -10°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini do -1°C na krajnjem jugu.

Visina snega u noći ka ponedeljku (prema WRF-ARW MeteoAdriatic modelu)
Visina snega u noći ka ponedeljku (prema WRF-ARW MeteoAdriatic modelu)

PONEDELJAK:

U ponedeljak u prvom delu dana promenljivo oblačno, ponegde sa sunčanim intervalima – najpre na severu i u centralnim predelima. Poslepodne ponovo jače naoblačenje sa padavinama. Najpre se na severu i zapadu očekuju ledena kiša, a ređe ledena zrnca, susnežica i sneg. Jutarnje temperature kretaće se između -12 i -6°C.

I u ponedeljak će u košavskom području duvati umeren, a povremeno i jak jugoistočni vetar čiji se slabljenje očekuje tek u večernjim časovima i u noći ka utorku. Košava će spustiti subjektivni osećaj temperature pa će nam se činiti da je još hladnije.

Padavine će se u večernjim časovima proširiti i na ostale predele. Nijanse će odlučivati šta će tačno padati, a nešto precizniji možemo biti ažuriranjem prognoze u nedelju uveče ili ponedeljak u prvom delu dana. Kako sada stoje stvari u većini predela će padati ledena kiša ili ledena zrnca, dok se sneg očekuje na krajnjem istoku i na višim planinama. Maksimalne temperature će se kretati od svega -8°C na krajnjem istoku do 0°C na krajnjem jugu.

UTORAK:

U utorak u prvom delu dana suvo, a u drugom delu dana ponegde se mogu očekivati kiša ili ledena kiša o čemu ćemo detaljnije pisati narednih dana. Kako se topla advekcija u utorak očekuje i u prizemlju, doći će do porasta temperatura koje će se u najtoplijem delu dana kretati oko i iznad 0°C.

Ledena kiša pada u uslovima temperaturne inverzije, odnosno kada je prizemni sloj vazduha hladniji od onog po visini. Standardni temperaturni slojevi koji se najčešće posmatraju u numeričkim modelima jesu prizemni sloj, onaj na 925hPa i 850hPa.

Ukoliko je sloj toplijeg vazduha sa temperaturom iznad nule na 925hPa, u tom slučaju ledena kiša počinje da pada kao sneg, pahulje se potom tope, da bi se u prizemnom sloju kiša ledila u kontaktu sa predmetima čija je temperatura niža od 0°C.

Ukoliko je najtopliji sloj na 850hPa, a slojevi na 925hPa i prizemni sloj su topliji – najčešće padaju ledena zrnca. U ponedeljak se očekuje češća pojava ledenih zrnaca nego kiše koja će se lediti pri tlu, ali će to svakako otežati uslove za kretanje pešaka i stanje na putevima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…