Posle toplije završnice februara i početka marta meseca, kada su u Srbiji u pojedinim danima merene i temperature od preko 20°C, mnogi su se zapitali da li su to znaci da je proleće sigurno stiglo u naše krajeve, kao i da li će biti još zimskih prodora. Prema našim srednjoročnim prognozama, nema naznaka da će do kraja marta biti jačih zimskih prodora sa snegom u nizijama i jakim mrazevima, ali će narednih sedam dana obeležiti nešto hladnije vreme, primereno dobu godine uz temperature oko normale.

Ensembli ECMWF-a za Beograd do 19-og marta (Izvor: meteoguru.com)

U petak hladni front uz prolaznu kišu i pojačan vetar

Već sutra, u Vojvodini za manje od 9 sati, očekuje se nova promena vremena. Hladni front doneće nam prolaznu kišu, a biće i slabijih uslova da ponegde i zagrmi – naročito u Bačkoj i na zapadu Srbije. U sutrašnjem talasu kiše u proseku se očekuje 5 do 10mm kiše, ali bi na zapadu i jugozapadu i ponegde u centralnim predelima ukupna količina padavina ponegde mogla dostići i 25mm. Duvaće i pojačan severni i severozapadni vetar, u večernjim satima u Vojvodini ponegde i sa olujnim udarima do 60km/h.

Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 7°C, a maksimalne dnevne od svega 7°C na krajnjem severu do 15°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini.

Od vikenda slabi jutarnji mrazevi, danju do 10°C

U danima vikenda preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme sa kraćim intervalima sunčanog vremena. U subotu će južno od Beograda još uvek biti kiše mestimično, uglavnom u prvom delu dana, dok će u Vojvodini biti suvo. Drugog dana vikenda suvo i u ostatku zemlje. Treba istaći da će u subotu na višim planinama padati sneg, uz povećanje visine pokrivača.

U nedelju se očekuje i pojava slabog mraza i na 2m visine, a na 5cm temperature će biti u zasigurnom minusu u većini krajeva. Jutarnje temperature u subotu će se kretati od 2 do 6°C, a u nedelju od -1 do 4°C. Maksimalne će se u subotu kretati od 7 do 11°C, a u nedelju između 6 i 10°C.

Dok će u subotu duvati uglavnom umeren severni i severozapadni vetar, što će dodatno pojačati osećaj hladnoće, u nedelju će vetar oslabiti u većini krajeva – izuzev na krajnjem istoku.

Otopljenje sredinom meseca

Nešto svežiji vreme uz slabe jutarnje mrazeve i dnevne temperature oko 10°C zadržaće se i početkom naredne sedmice. Ovo su temperature primerene dobu godine. Od srede 15. marta već treba očekivati novi priliv toplijeg vazduha, tako da će od sredine naredne sedmice maksimalne temperature ponovo prelaziti 10°C, a jutarnje će biti par stepeni iznad nule.

Iako se otopljenje sredinom meseca nesumnjivo očekuje, za sada nema izgleda da će u narednih 10-15 dana maksimalne temperature ponovo prelaziti 20°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…