U današnjoj velikoj analizi vremena pisali smo kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu, uključujući tu i petak, ali se svakako ukazala potreba za nešto detaljnijom prognozom za ovaj dan, dok će sutra uslediti i nešto detaljnija prognoza za dane vikenda.

Najpre se u prepodnevnim satima očekuje jače naoblačenje na zapadu i jugozapadu zemlje donoseći kišu nižim, a sneg višim planinskim predelima. Oblačnost će se sredinom dana ubrzo proširiti i na ostale predele donoseći kišu, dok će se u višim predelima snežna granica spuštati sve niže. Sredinom dana počeće i priticanje hladnijeg vazduha sa zapada i severozapada, pa će se snežna granica spuštati sve niže. Sneg će početi da pada i u brdsko-planinskim predelima uz formiranje snežnog pokrivača. Padavine će u većem delu zemlje biti najjače u poslepodnevnim satima, a sutra tokom dana u proseku se očekuje 10 do 20mm padavina, dok ponegde može pasti i do 30mm – šanse su najveće na zapadu i jugu zemlje gde će sutra biti i najmanje vetra. U kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima kiša će preći u susnežicu i sneg i u većini nižih predela, a ponegde će doći i do formiranja manjeg snežnog pokrivača. Niži predeli južno od Dunava i Save mogu računati i na 5 do 10cm belog pokrivača do subote ujutru, mada će u većini mesta to biti pokrivač do 5cm, budući da će tokom većeg dela padavina temperature biti pozitivne.

Padavine 12-18UTC (GFS) - 6. februar 2015
Padavine 12-18UTC (GFS) – 6. februar 2015

Sutra će duvati uglavnom umeren istočni vetar, na severu Vojvodine severoistočni. U Vojvodini, Pomoravlju i u istočnoj Srbiji mogući su i jaki udari ovog vetra, naročito u prvom delu i sredinom dana. U poslepodnevnim i večernjim satima vetar će oslabiti, a padavine pojačati. Dok će se u Timočkoj i Negotinskoj krajini tokom petka nalaziti jezgro hladnog vazduha uz formiranje snežnog pokrivača visine i do 20-25cm do subote u večernjim časovima, numerički modeli vide „jezero“ toplog vazduha nad područjem Vojvodine, kao posledica fenskog efekta istočnog vetra koji će duvati sa Karpata.

Šta je fenski efekat?

Fenski vetar duva sa (vrha) planine prema dolini, odnosno nižem području. Ovaj vetar formira se tako što naiđe na prepreku u smeru njegovog duvanja (kod nas taj efekat često stvaraju Homoljske planine i Karpati). Vetar se na navetrenoj strani prisilno uzdiže, da bi se potom kasnije na navetrenoj strani spuštao kao fen. Vazduh koji se spušta se pritom adijabatski zagreva, i kao suv i zagrejan silazi u dolinu. Što ovaj vazduh dolazi sa veće visine, to je fenski efekat izraženiji, odnosno vazduh je topliji i suvlji. Upravo zbog ove činjenice, mi u tekstu pominjemo da će padavine pojačati tek kada ovaj vetar bude slabio.

Upravo zbog ove činjenice, u većem delu Vojvodine očekuju se visoke temperature u prizemnom sloju, pa su tako na području Vojvodine zapravo najmanje šanse za snežne padavine. Ovo će se odraziti i na Beograd, koji će takođe imati slabije uslove za sneg u odnosu na južnije predele. Na navedenom području odlučiće nijanse i pojava snega je vrlo upitna. Najrealnije je za očekivati da će u Vojvodini sneg početi da pada tek u kasnim večernjim časovima i tokom noći ka suboti, međutim kao što smo pomenuli šanse postoje da sneg počne ranije, ali i kasnije pred sam kraj padavina – nijanse će odlučiti. Sneg bi na ovom području najpre trebao da počne da pada na krajnjem severu Vojvodine, kao i u višim delovima Beograda. Jasno je da su šanse za formiranje snežnog pokrivača na ovom području zbog temperaturnih problema znatno smanjene, ali ipak postoji mogućnost za stvaranje simboličnog pokrivača u kasnim večernjim satima i u noći ka suboti, kada će padavine oslabiti. Najveće šanse za pokrivač imaju krajnji sever Vojvodine i delovi Beograda.

Na planinama će sutra padati susnežica i sneg, a kako dan bude odmicao snežna granica će se spuštati sve niže. U pojedinim planinskim predelima očekuje se i preko 20cm novog snega.

Za detaljniju prognozu za vašu lokaciju možete pogledati našu desetodnevnu prognozu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…