Kao i prethodnih godina nastavljamo praksu da među prvima objavimo prognozu vremena za prvomajske praznike rada. Ove godine to činimo neznatno kasnije, zbog dosta kompleksne situacije za prognozu. Napominjemo da je prognoza koju ćete pročitati preliminarna, budući da je do 1. maja ostalo još 5 dana. Prema aktuelnim simulacijama numeričkih modela, prognoza za prvomajske praznike većinu će razočarati.

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 1. maj 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 1. maj 2015

Tokom većeg dela predstojeće sedmice naše područje biće pod uticajem ciklonske aktivnosti. To će značiti dosta oblačnosti i nestabilnosti, uz promenljivo oblačno vreme sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Čini se da se suvo i stabilno vreme u većem delu zemlje može očekivati samo u ponedeljak i četvrtak. Sa druge strane u većini danas očekuje nas prijatno toplo vreme uz temperature oko i iznad 20ºC, a nešto hladnije vreme očekuje se u sredu. No, da se vratimo temi i očekivanom vremenu za prvomajske praznike.

ČETVRTAK – 30. APRIL:

U četvrtak će doći do razvoja ciklona u Đenovskom zalivu, dok će u Srbiji preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i biće uglavnom suvo. U drugom delu dana biće nestabilno, uz moguće lokalne pljuskove sa grmljavinom – najpre u zapadnim i centralnim predelima. Treba očekivati uglavnom slab vetar promenljivog smera. Maksimalne temperature između 18 i 22 stepena.

> PETAK – 1. MAJ: <

Kao i prethodnog dana promenljivo oblačno, ali uz više nestabilnosti u atmosferi. U drugom delu dana mestimično se očekuju kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom. Prema trenutnim izgledima vremena veći deo zemlje bi imao kišu u petak, makar i u formi prolaznog pljuska – što je razočaravajuća okolnost. U prvom delu dana duvao bi slab do umeren vetar južnih smerova, a u drugom delu dana uglavnom umeren zapadni i severozapadni, na udare i jak. Maksimalne temperature između 20 i 24ºC.

Dnevne temperature (MP-GFS) - 1. maj 2015
Dnevne temperature (MP-GFS) – 1. maj 2015
SUBOTA – 2. MAJ:

Kako se tokom prethodne noći petak na subotu očekuje priliv hladnije vazdušne mase iz centralne Evrope, ovaj dan će biti hladniji od prethodnih. U prvom delu dana očekuje se uglavnom oblačno vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima. U drugom delu dana delimično razvedravanje uz sunčane intervale, najpre u severnoj polovini zemlje. Dnevne temperature između 14 i 18ºC. Vetar uglavnom umeren severozapadni, u drugom delu dana u skretanju na zapadni i jugozapadni.

Do petka još uvek ima mesta za manje promene u prognozi vremena, tako da ćemo konačni scenario odnosno detaljniju prognozu za prvi maj objaviti u sredu 29. aprila. Do tada se svakako možete poslužiti i desetodnevnom prognozom, baziranom na ECMWF modelu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…