Još sutra, područje naše zemlje biće pod uticajem ciklonske aktivnosti, a već od ponedeljka , pa sve do narednog vikenda na vreme nad našim prostorima uticaće polje povišenog vazdušnog pritiska – anticiklon. Još u nedelju i ponedeljak mestimično će biti kiše (na srednjim i visokim planinama sneg),  a od utorka očekuje se manje oblačnosti i više sunca.

Sinoptička situacija (GFS) - 24.02.2014

U nedelju će u Srbiji preovladavati oblačno vreme, mestimično sa slabom kišom, više padavina na istoku zemlje. Vetar slab severozapadni. Jutarnje temperature između 4 i 8°C (na višim planinama oko i malo ispod nule), a maksimalne dnevne od 7 do 11°C (na višim planinama oko i malo iznad nule).

U ponedeljak slabljenje oblačnosti i delimično razvedravanje, najpre na krajnjem severu i severozapadu zemlje. Biće uglavnom suvo, a slabe kiše može biti još u južnim i jugoistočnim predelima. Na Kopaoniku će padati slab sneg ujutru i pre podne. Minimalne temprature između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 7°C na istoku, do 11°C na severozapadu zemlje. Vetar slab, promenljivog smera.

U utorak nakon nekoliko oblačnih i kišnih dana ponovo dominacija sunca, uz vrlo malo oblačnosti. Ujutru, ponegde može biti sumaglice ili magle, naročito po kotlinama i dolinama reka. Biće i uslova za slab prizemni mraz. Jutarnje temperature između -1 i 3°C, maksimalne dnevne od 9°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini, do 13°C u Beogradu i Sremu.

U nastavnku perioda bez bitnije promene u odnosu na utorak – hladna jutra, tokom dana svakim danom sve toplije. Biće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali sasvim sigurno suvo, barem do petka.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…