Danas smo već pisali na našoj facebook stranici da sutra na naše područje stiže hladni front koji je u centralnoj Evropi uslovio lokalno jak razvoj oblaka, a on se već nalazi u zapadnim, i delom centralnim predelima Balkanskog poluostrva. U subotu i nedelju biće nestabilno, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, dok su ponegde moguće i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom. Temperature će biti u padu, ali će maksimalne dnevne i dalje prelaziti 25 stepeni.

Oslabljeni hladni front stiže sutra tokom dana na naše područje, a najpre će zahvatiti zapadne predele Srbije, da bi se dalje tokom dana proširio i na ostale krajeve. Uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom, a ponegde može biti i vremenskih nepogoda sa gradom.

Frontalna oblačnost u Nemačkoj (22.05.2014)

Duvaće uglavnom slab jugoistočni vetar, kasnije poslepodne i uveče u skretanju na zapadni. Maksimalne dnevne temperature u subotu kretaće se između 25 i 28ºC. I naš Republički Hidrometeorološki Zavod izdao je upozorenje za sutrašnji dan, a za zapadnu Srbiju najavio i moguću pojavu jačih grmljavinskih nevremena sa gradom:

Meteo alarm RHMZ za 24.05.2014

Jedino nam, iskreno, nije jasno zašto Bačka i Banat nisu obojeni makar žutom bojom, budući da će i na tom području objektivno gledano biti uslova za jači razvoj oblaka, a samim tim i za grmljavinske, pa i gradonosne nepogode.

U nedelju će biti promenljivo oblačno, toplo i sparno vreme. Tokom celog dana biće lokalnog razvoja oblačnosti, pa će mestimično biti pljuskova sa grmljavinom. Lokalno može pasti i do 20mm vodenog taloga, no samo na manjem području. Nestabilnosti će biti naročito izražene u drugom delu dana. Minimalne temperature biće u intervalu od 13 do 17ºC, a maksimane dnevne kretaće se između 24 i 28ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…