Narednih dana u Srbiji će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz kišu mestimično u sredu u večernjim satima i u noći ka četvrtku, kao i u petak tokom dana. U četvrtak i subotu zadržaće se suvo vreme. Temperature će konstantno biti iznad normale, a najtoplije će biti u sredu i u subotu pa će temperature tada biti i znatno iznad proseka.

Sinoptička situacija (GFS) - 12.02.2014
U sredu će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, uz sunčane intervale. Od kasnih poslepodnevnih sati, pa sve do četvrtka ujutru ponegde će biti slabe do umerene kiše, ali se u globalu značajnije padavine ne očekuju. U višim planinskim predelima padaće sneg. Minimalne temperature između 2 i 10°C, a maksimalne dnevne od 9 do 18°C. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u kasnim poslepodnevnim satima u skretanju na zapadni i severozapadni.

U četvrtak tokom dana razvedravanje, pa će biti i dužih sunčanih intervala u drugom delu dana. Temperatura će biti u padu, pa će se jutarnje kretati između 1 i 6°C, a maksimalne dnevne od 8 do 13 stepeni. Vetar slab, uglavnom južnih smerova.

Petak će proteći ponovo u znaku oblačnog vremena uz kišu povremeno, i to uglavnom u drugom delu dana i u zapadnim i jugozapadnim predelima. U višim planinskim predelima sneg. Padavine će količinski biti nešto veće od onih u sredu, no to će svakako zavisiti od lokacije do lokacije. Minimalne temperature od 2 do 5 stepeni, a maksimalne će se kretati između 8 i 13°C – kao i u četvrtak.

ENSI - II dekada februara 2014
Kada je reč o prognozi na „duže staze“, u danima vikenda se očekuje ponovni porast temperatura, a naročito u nedelju kada će živa u termometrima gotovo u celoj zemlji biti iznad 15°C. Nastavak perioda donosi nam i dalje promenljivo vreme uz povremene padavine, i temperature u okvirima prosečnih vrednosti ili iznad. Numerički modeli već danima unazad uvode mogućnost jačeg zahlađenja oko 20. februara, ali kako je to daleko, rano je pisati na tu temu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…