U Srbiji se narednih dana očekuje postepen porast temperatura uz znatno manje vetra nego što je to bio slučaj u danima iza nas. Međutim, naše područje i dalje će biti izloženo velikom broju izolinija, tačnije izobara i izotermi – što će značiti da će postojati velika razlika u vazdušnom pritisku i temperaturi, na malom području, i ovo su dobri uslovi za vetrovito vreme. Sve do vikenda, duvaće uglavnom umeren jugoistočni vetar, tako da nema govora o njegovom prestanku, iako će on biti znatno slabiji nego u danima vikenda i danas – naročito u četvrtak.

Ciklon u Đenovskom zalivu (GFS) - 06.02.2014
Dok će u većem delu zemlje u utorak i sredu preovladavati pretežno sunčano vreme (uključujući i planinske predele), u Timočkoj i Negotinskoj krajini preovladavaće pretežno do potpuno oblačno i hladno vreme. Minimalne temperature kretaće se između -6 i -2°C, a maksimalne dnevne od -2°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini, do čak 8°C koliko se u sredu očekuje na zapadu zemlje i u centralnim predelima. Duvaće slab, u košavskom području umeren jugoistočni vetar, u južnom Banatu na udare povremeno i olujne jačine.

U četvrtak jačanje oblačnosti, pa će u celoj zemlji biti pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa slabom kišom – najveća šansa za padavine važi za jugozapad zemlje. U Timočkoj i Negotinskoj krajini postoji mogućnost i za pojavu ledene kiše, s obzirom da će na visini biti toplije nego u prizemnom području, gde će u ovim predelima još u četvrtak temperatura biti ispod nule. U ostatku zemlje, maksimalne temperature između 5 i 10 stepeni. Vetar uglavnom slab, jugoistočni.

U petak treba očekivati delimično razvedravanje uz sunčane intervale, i dalji porast temperatura – maksimalne dnevne u većini predela iznad 10°C. Po svemu sudeći, ostvariće se naša „slutnja“ još od 30. januara, da nam sledi period toplijeg vremena (uz temperature iznad normale).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…