Do kraja nedelje Srbija i ostatak Balkanskog poluostrva biće izloženi više ciklonskoj, nego anticiklonskoj aktivnosti. To znači da nas očekuje dosta oblačnosti, a biće i kiše. U sredu i u danima vikenda duvaće i pojačan vetar, sutra južni i jugoistočni, a u danima vikenda severozapadni. Biće to međutim uglavnom slab do umeren vetar, tek za vikend na udare povremeno i jak. U četvrtak će najpre doći do pada temperature za 4 do 6 stepeni u proseku, da bi u subotu krajem dana i nedelju stiglo novo zahlađenje, koje će spustiti temperaturu za još 4 do 6 stepeni u proseku, a mestimično i više.

Sintopička situacija (GFS) - 21.02.2014

U sredu se očekuje malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Duvaće i slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature između 3 i 8°C, a maksimalne dnevne od 14 (na istoku) do čak 23°C (u zapadnim i centralnim predelima).

U četvrtak se očekuje više oblačnosti, pa će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme uz periode sunčanog vremena ponegde. Veći deo dana zadržaće se suvo vreme, a kasnije popode i u večernjim satima ponegde (ugl. u zapadnim i centralnim predelima) može biti kratkotrajne slabe kiše. Minimalne temperature između 5 do 10 stepeni, a maksimalne u intervalu od 12°C na krajnjem severu zemlje, do 19°C na jugu i delom u centralnim predelima.

Petak će proteći takođe uz dosta oblačnosti, ali će se zadržati uglavnom suvo vreme. Jedino krajem dana na zapadu i severozapadu zemlje može biti slabe kiše. Jutarnje temperature od 4 do 8°C, maksimalne između 13 i 18 stepeni.

O vremenu za vikend pisaćemo detaljnije narednih dana, ali je postalo sasvim izvesno da nas u subotu očekuje novi priliv hladne vazdušne mase uz pad temperature, pa će već u nedelju temperature biti u granicama normale za treću dekadu februara (oko 10°C u najtoplijem delu dana). O količini padavina je još uvek rano govoriti, ali treba pomenuti da pojedini numerički modeli crtaju značajnije padavine, i preko 15mm za 24h. Snega može biti jedino u planinskim predelima, ali će i to ostati nedoumica sve do petka, kada ćemo preciznije znati tačno pozicioniranje ciklona (i poklapanje padavina i nailaska hladnijeg vazduha).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…