Olujna košava duvaće još sutra, pritom i dalje stvarajući probleme u obliku snežnih nanosa i smetova, naročito na području Vojvodine. Zbog toga apelujemo da ne krećete na put bez preke potrebe! Temperature će u košavskom području biti oko nule, na zapadu će temperature biti „prolećne“, dok će istovremeno na istoku biti „sibirske“.

Sinoptička situacija (GFS) - 03.02.2014Anticiklon sa centrom na istoku Evrope premešta se još istočnije u Rusiju, pa će razlika između atmosferskog pritiska nad našom zemljom biti manja. Upravo zbog ove promene u baričkim sistemima, košava će oslabiti od ponedeljka. Istovremeno u Sredozemlju će biti stacioniran ciklon, koji će donositi padavine našim zapadnim i južnim susedima.

U nedelju u Srbiji pretežno do potpuno oblačno i vetrovito vreme. Biće uglavnom suvo, ali tokom noći (subota na nedelju) ponegde je moguća ledena kiša, dok će na istoku tokom čitavog dana postojati uslovi za sneg. Jutarnje temperature od -12 do -2°C, a maksimalne dnevne od -5°C na krajnjem istoku do 6°C na zapadu zemlje. Duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području sa orkanskim udarima (preko 100km/h).

U ponedeljak će vetar oslabiti, ali će i dalje duvati uglavnom umerena košava, u Banatu sa olujnim udarima (do 100km/h). Minimalne temperature od -10 na istoku, do -2°C na zapadu zemlje i u Beogradu. Maksimalne dnevne od -4°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 6 stepeni na zapadu zemlje (Loznica, Valjevo). Preovladavaće malo do umereno oblačno vreme, uz duže sunčane intervale.

U utorak će vetar dodatno oslabiti, pa će biti slab do umeren, samo u košavskom području sa retkim udarima do 70km/h, što je svakako znatno slabije u odnosu na aktuelno stanje. Osim ovog poboljšanja, biće i znatno više sunca – pa će temperature biti u daljem manjem porastu. Jutarnje temperature u intervalu od -9 do -3 stepena, a maksimalne dnevne od -2°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 7°C na krajnjem zapadu zemlje, u Beogradu oko 5 stepeni.

Topljenje snega (ilustracija) - subotica.com

Sredinom naredne sedmice nastavio bi da duva uglavnom slab, samo u košavskom području na udare povremeno umeren jugoistočni vetar. Temperature u daljem postepenom porastu pa bi od četvrtka temperaturna inverzija napustila i krajnji istok zemlje uz topljenje snežnog pokrivača prvenstveno u nižim, ali i u višim planinskim predelima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…