Još dva dana bićemo pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska, koje će nam obezbeđivati stabilno i pretežno vedro vreme. Biće toplo, temperature će ponegde prelaziti 30ºC.  U danima vikenda očekuje se nova destabilizacija vremena (prolazak hladnog fronta), a početkom sledeće sedmice najverovatnije ćemo biti pod uticajem nove ciklonske aktivnosti, čiji će se centar nalaziti u centralnoj Evropi.

U četvrtak i petak zadržava se stabilno, pretežno sunčano i toplo vreme. Temperature će biti iznad normale za ovo doba godine. Minimalne temperature biće u intervalu od 12 do 17ºC, a maksimalne dnevne od 27 do čak 31ºC. Ako je sudeći prema aktuelnim i očekivanim temperaturama, nema sumnje da je leto stiglo na naše prostore. Duvaće slab, u košavskom području na momente umeren jugoistočni vetar.

Sinoptička situacija (GFS) - 23.05.2014

U danima vikenda očekuje se manja promena vremena. Biće nestabilno, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u drugom delu dana i u noćnim satima. Više padavina očekuje se u zapadnim i jugozapadnim predelima, a više razvoja oblaka očekuje se u nedelju. Oblačnost će se relativno sporo kretati, što znači da se na lokalnom području očekuju veće količine padavina za kratko vreme. U subotu i nedelju, mestimično može pasti i 20mm vodenog taloga. Međutim, situacija se svakako nikako ne može meriti sa prethodnim ciklonom – kada smo imali dugotrajne padavine, gotovo izjednačenog intenziteta. Situacija se može usled pljuskova pogoršati samo na manjim vodotokovima, i na područjima gde ima klizišta. Minimalne temperature kretaće se između 14 i 18ºC, a maksimalne dnevne će biti u manjem padu i kretaće se između 2530ºC.

Za početak naredne nedelje, proračuni numeričkih modela najavljuju formiranje novog ciklona, ovoga puta sa centrom u centralnoj Evropi.

Sinoptička situacija (GFS) - 27.05.2014

Još uvek je rano za najavu kako će taj ciklon uticati na vreme u našim krajevima, ali sasvim sigurno će to značiti zadržavanje nestabilnog vremena, uz padavine, najverovatnije lokalnog i pljuskovitog karaktera. Temperature se neće bitnije menjati, maksimalne dnevne biće oko i iznad 25 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…