Baš kako i sam naslov kaže, narednih dana zima će nam pokazati svoje zube i na nešto drugačiji način. Podsetićemo se da zima nije samo snežna i bela, već da možemo osetiti jak jugoistočni vetar koji „dopire do kostiju“ (ovo važi naročito za košavsko područje), ili iskusiti klizanje na poledici. Bilo kako bilo, pred nama je barem još nekoliko zimskih dana u pravom smislu te reči. Bitno je napomenuti da ćemo osećati da je mnoooogoo hladnije nego što će ustvari biti – zbog vetra.

Sinoptička situacija (GFS) - 02.02.2014
U petak nas očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a tek ponegde može biti i slabe kiše koja se može lediti pri tlu. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u južnom i jugoistočnom Banatu sa udarima čak i orkanske jačine (oko 30m/s). Jutarnje temperature između -12°C na istoku, do -3°C na zapadu i jugozapadu, a maksimalne dnevne od -7 stepeni (takođe na istoku) do 4 stepena na zapadu zemlje.

U subotu slično vreme, ali sa nešto većim izgledima za padavine, naročito krajem dana – u višim planinskim predelima i u Timočkoj i Negotinskoj krajini sneg, a u ostalim predelima uglavnom kiša ili ledena kiša. Značajnije padavine se ne očekuju. I dalje će duvati izuzetno jak jugoistočni vetar, naročito u košavskom području sa udarima i do 30m/s, u Beogradu oko 20m/s. Jutarnje temperature od -10 do -3°C, maksimalne dnevne u intervalu od -6°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 4 stepena na zapadu zemlje.

U nedelju i dalje vetrovito, ali će vetar ipak koliko-toliko oslabiti i neće biti udara orkanske jačine, već do 20m/s. Biće pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa padavinama (raznog oblika), a budući da će padavine biti uglavnom lokalnog karaktera, zaista je teško sada odrediti gde može biti ledene kiše, odnosno drugog oblika padavina. Temperature malo više u odnosu na prethodna dva dana, u proseku za 2-3 stepena.

ENSI dijagram - I dekada februara 2014

Prema trenutnim izgledima vremena, početak naredne sedmice takođe će obeležiti košava, ali bi ona bila prilično slabija u odnosu na ovu koja nas očekuje u naredna 2-3 dana. Preovladavalo bi promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i bez padavina, a temperature će biti u manjem porastu i kretaće se oko i malo iznad nule.

Na duže staze je još uvek riskantno bilo šta reći, ali se čini da je gotovo izvesno ponovno „aktiviranje“ Atlantika uz seriju ciklona u blizini Velike Britanije, i uspostavljanje zonalnog strujanja – koje se inače teško narušava (bar tako kaže neka naučna praksa). Da li ovo znači i topliju drugu polovinu I dekade, i topliju II dekadu februara – ostaje da vidimo u narednim danima, ali izgleda da nam tako nešto „ne gine“…

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…