Kako se bliži novogodišnja noć, ali i kako sve duže traje period stabilnog vremena sa čestom maglom i niskom oblačnošću sve više raste interesovanje za odgovor na pitanje kakvo nas vreme očekuje krajem tekuće i početkom 2016. godine, kao i u samoj novogodišnjoj noći. Još uvek je rano za konkretne i precizne prognoze, ali se svakako mogu reći preliminarna očekivanja i mi ćemo podeliti naše mišljenje sa vama.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 26. dec 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 26. dec 2015

Anticiklon do kraja godine

Stabilan i prostran anticiklon zadržava se nad većim delom Evropskog kontinenta sve do kraja aktuelne godine. Polje povišenog vazdušnog pritiska izraženiji uticaj imaće na centralne, istočne i južne predele Evrope. Istovremeno cikloni će cirkulisati severnom i severozapadnom Evropom gde će biti češćih padavina, uz po koji front koji će krenuti put centralne Evrope donoseći samo prolazne padavine.

U narednih nedelju do deset dana na Balkanu se očekuje stabilno i većinom suvo vreme uz čestu pojavu magle i niske oblačnosti, ali i uz sunčane intervale, naročito na jugu i zapadu poluostrva. Uz maglu, ponegde se očekuje pojava rosulje (sipeće kiše).

Anticiklon se pomera ka severu, dotok hladnoće neizvestan

Kod globalnih numeričkih modela postoji trend uspinjanja grebena anticiklona prema severu i severoistoku Evrope. To bi značilo priliv hladnijeg vazduha bliže našim krajevima, ali ne i kod nas. Bez bloka nad Skandinavijom ili Atlantikom za nas nema ledenih dana i uslova za sneg u nizijama.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 31. dec 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 31. dec 2015

Numerički model GFS u poslednjih nekoliko dana ove godine vidi formiranje bloka nad Skandinavijom, ali je on postavljem istočnije i hladna vazdušna masa završava u Crnom Moru. Mala pomeranja tog polja povišenog pritiska mogu značiti i dotok hladnijeg vazduha u naše krajeve, ali ne i siguran sneg (jer će to zavisi od eventualne ciklogeneze).

Šanse za sneg oko nove godine postojane, ali za sada male

Prema sadašnjem numeričkom materijalu može se reći da jako malo fali da se sve kockice poklope i da u novogodišnjim danima imamo snežni ambijent. Međutim, sa slobodom se na osnovu današnjih izlaza modela može reći „tako blizu, a tako daleko“.

Izlazne vrednosti numeričkih modela će se naravno itekako menjati u narednim danima i ostaje da pratimo situaciju za poslednje dane decembra i prve dane januara. Do tada nas sasvim izvesno očekuje zadržavanje stabilnog vremena uz češću pojavu magle, ali neće izostati ni sunčani intervali.

U predelima gde bude sunca do kraja aktuelne sedmice temperature će lagano prelaziti 10°C u toplijem delu dana, dok živa u termometru u mestima sa maglom neće prelaziti 6°C. Snega još uvek ima na Kopaoniku, međutim očekuje se potpuno otapanje snežnog pokrivača u narednim danima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…