Još danas u većem delu zemlje zadržaće se pretežno do potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom, a u višim predelima sa snegom – vremenski uslovi će usloviti osećaj kao da je zima, a ne proleće. U Vojvodini malo do umereno oblačno uz duže sunčane periode, ali će duvati umeren do jak severni i severoistočni vetar, kojeg će biti i u naredna dva dana, ali u slabijem izdanju. Kiše će sutra biti tek ponegde, dok nas od četvrtka očekuje dosta sunca uz sve više temperature koje će u danima vikenda prelaziti i 20ºC.

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 9. april 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 9. april 2015

Kako dani budu odmicali prostrano polje povišenog vazdušnog pritiska imaće sve veći uticaj na vremenske prilike na Balkanskom poluostrvu. U drugoj polovini sedmice centar anticiklona biće blizu naših krajeva, što se može videti i na iznad priloženoj karti. Polje povišenog vazdušnog pritiska obezbediće nam u drugoj polovini sedmice pretežno sunčano vreme i porast temperatura. Jutra će još u sredu i četvrtak biti hladnija, dok će u petak i za dane vikenda biti u granicana normale i malo iznad. Dnevne temperature još sutra će biti znatno ispod normalnih vrednosti – oko i ispod 10ºC, dok će od četvrtka uslediti porast. Već u četvrtak živa u termometru kretaće se uglavnom između 14 i 17ºC u toplijem delu dana, u petak do 20ºC, a u danima vikenda u najvećem delu zemlje i iznad 20 stepeni! U četvrtak će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a u petak i za dane vikenda treba očekivati pretežno sunčano vreme.

Proleće u Beogradu (Hram Svetog Save) Foto: alo.rs
Proleće u Beogradu (Hram Svetog Save) Foto: alo.rs

Kada je reč o planinskim predelima – tamo će pravi zimski uslovi vladati sve do petka, a naročito u višim planinskim predelima. U petak će već u svim planinskim predelima doći do prodora toplije vazdušne mase uz intenzivnije topljenje snega na planinama do 1500mnv, dok će se na planinama visine preko 1500mnv u petak i za dane vikenda sneg topiti postepeno. Najviše snega ima na Kopaoniku gde je jutros u 8 časova izmereno čak 142cm snega.

Detaljnija prognoza po danima sledi danas u kasnim poslepodnevnim / večernjim časovima, a jedno je sigurno – pravi prolećni vremenski uslovi su pred nama! Konačno možemo računati na stabilizaciju vremena uz temperature primerene godišnjem dobu. Stabilizacija uz porast temperatura pogodovaće kako hroničnim bolesnicima i meteoropatama, tako i ratarskim, povrtarskim i voćarskim kulturama!

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…