Konačno se nazire kraj nestabilnog perioda koji je započet još krajem prethodne sedmice. U sredu se očekuje postepena stabilizacija vremena pa će pljuskovi sa grmljavinom izostati u većem delu zemlje, a očekuje nas i osetniji porast temperatura. Od četvrtka temperature će prelaziti 30°C, a ponegde i 35°C u petak i subotu. Pred nama je tropski talas!

Temperature na 2m (GFS) - Balkan 17. jun 2016
Temperature na 2m (GFS) – Balkan 17. jun 2016

U četvrtak u celoj zemlji preko 30°C, već u petak i subotu ponegde preko 35°C

Posle nestabilnog utorka, a ponegde iz srede (očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom) u četvrtak i petak očekuje se stabilno i pretežno sunčano vreme u čitavoj zemlji. Ciklon sa centrom iznad Velike Britanije biće „krivac“ za porast temperatura na Balkanskom poluostrvu u narednom periodu. Na udaru vrućina biće naročito istočni predeli Balkana, što se može videti i na karti maksimalnih temperatura u petak. Kada je reč o Srbiji, na području Vojvodine će se „lakše disati“ u odnosu na ostatak zemlje. Maksimalne temperature u petak i subotu će ponegde prelaziti 35°C.

Destabilizacija moguća već u petak, zahlađenje sredinom naredne sedmice

Numerički modeli destabilizaciju atmosfere vide već u petak na zapadu i severu Balksnkog poluostrva. Tako će u petak u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima na severu i zapadu zemlje biti uslova za lokalne pljuskove i grmljavinu, a ponegde i vremenske nepogode. Prema današnjim prognozama za vikend se nestabilnosti proširuju i na ostale predele, uz lokalne pljuskove i grmljavinu uglavnom u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima pred zalazak sunca i nakon istog.

Priliv hladnijeg vazduha u celoj zemlji modeli sada vide tek sredinom naredne sedmice. Sasvim je izvesno da će pojedini predeli zemlje imati sasvim solidan niz tropskih dana od četvrtka.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…

2 Komentari

  1. Nije moguće predvideti 🙂 Treba očekivati varljivo leto, ali možda baš u tom periodu bude uglavnom stabilno.

  2. Stizem u Srbiju 1vog avgusta i ostajem do 24 tog avgusta- kako vreme se predvidja u tom periodu??? Da li ce se vreme stabilizovati do tada- ako je moguce predvideti!?Hvala.