Do petka se u Srbiji očekuje pozno jesenje vreme uz dosta oblaka i kišu mestimično, a u većini predela očekuju se i kraći sunčani intervali. Od srede će kako smo i najavljivali biti i košave, ali je ona sada znatno ublažena i ne treba očekivati udare olujne jačine. Dok će u sredu i četvrtak duvati slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, a samo u južnom Banatu na udare i jak, u petak će vetar promeniti smer na severoistočni i biće umeren, u Vojvodini i na krajnjem istoku na udare i jak. U sredu i četvrtak temperature će biti visoke za ovo doba godine, dok od petka sledi postepen pad temperatura. U danima vikenda temperature će biti primerene dobu godine, odnosno u granicama normale. U subotu se u planinskim predelima očekuje i sneg, dok će drugog dana vikenda snega biti i u brdskim predelima, naravno pod uslovom da bude padavina.

Topla zima (Foto: Kurir)
Topla zima (Foto: Kurir)

SREDA:

Pretežno do potpuno oblačno vreme sa ređom pojavom sunčanih intervala. U prvom delu dana uglavnom suvo, dok je od sredine dana moguća slaba kiša mestimično, najpre u zapadnim, severnim i centralnim predelima zemlje. Značajnije padavine se ne očekuju. Na Kopaoniku može biti i slabe susnežice ili vlažnog snega. Vetar slab do umeren istočni i jugoistočni, u košavskom području na udare jak. Jutarnje temperature između 2 i 6ºC, maksimalne dnevne od 6 do 13ºC. Najhladnije će biti na istoku zemlje, u Timočkoj i Negotinskoj krajini.

ČETVRTAK:

Umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa periodima sunčanog vremena. U većini predela zadržaće se suvo vreme, ali ipak ne treba isključiti mogućnost kratkotrajne slabe kiše, odnosno vlažnog snega u višim planinskim predelima. Vetar bez bitnije promene, i dalje slab do umeren istočni i jugoistočni, u košavskom području na udare i jak. Jutarnje temperature biće u intervalu od 3ºC na istoku do 6ºC u Beogradu, a maksimalne dnevne kretaće se od 6 do 13 stepeni.

PETAK:

Na vreme u našim krajevima još intenzivnije će početi da deluje ciklon sa centrom u Sredozemlju, čiji će se centar dodatno produbiti i približiti našim krajevima. To će rezultovati okretanjem vetra na istočni i severoistočni, kao i njegovim jačanjem – u Vojvodini i na krajnjem istoku zemlje duvaće povremeno i jak vetar, a doći će i do priliva hladnije vazdušne mase na naše područje. Od sredine dana očekuje nas i jače naoblačenje sa kišom. Padavine će biti značajnije nego prethodnih dana, a ponegde su moguće i obilnije padavine (>25mm / 24h). Prema sadašnjim očekivanjima više padavina očekuje se u zapadnim i severnim predelima, kao i u Beogradu, ali to se do petka može (neznatno) promeniti. Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 6 stepeni, a maksimalne dnevne od 4 do 10ºC.

ENSI (GFS) dijagram - III dekada januara 2015
ENSI (GFS) dijagram – III dekada januara 2015

O vremenu za vikend detaljnije ćemo pisati najverovatnije u četvrtak, ali je za sada sasvim izvesno da se očekuje dalji postepen pad temperatura. U nižim predelima mestimično se očekuje kiša, dok će u brdsko-planinskim predelima padati sneg uz formiranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača. Više padavina očekuje se u subotu, dok bi u nedelju padavine bile sasvim simbolične, a u većini predela moglo bi se zadržati suvo vreme. Za detaljniju prognozu za vašu lokaciju poslužite se našom desetodnevnom prognozom.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…