Prema klimatološkom, odnosno meteorološkom kalendaru jesen počinje 1. septembra, dok prema zvaničnom kalendaru to godišnje doba nastupa oko 23. septembra. Početak klimatološke jeseni obeležiće vreme kakvo i dolikuje ovom godišnjem dobu, uz smenu sunčanih i kišovitih intervala, i uz ranojesenje temperature. Kako smo detaljnu prognozu za naredne dane već napisali, sada ćemo se pozabaviti početkom septembra.

Sinoptička situacija (GFS) - 01. septembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 01. septembar 2014

Pod dejstvom novog ciklona na našim prostorima bićemo već od ponedeljka, odnosno nedelje u večernjim satima. Numerički modeli još uvek nisu sigurni kako će se ciklon kretati, a samim tim ni u kojoj meri će uticati na vreme kod nas. Ipak, postaje gotovo izvesno da će ciklon uticati na vreme kod nas barem 4-5 dana, odnosno od ponedeljka do narednog vikenda. Smenjivaće se oblačni i sunčani intervali, ponegde sa obilnijim padavinama. Još uvek se ne može precizirati gde se na Balkanu i konkretno Srbiji očekuje najviše padavina, ali se može reći da su to za sada zapadni i južni predeli poluostrva. U Srbiji će od ponedeljka duvati košava, doduše ona će biti znatno više izražena u višim slojevima atmosfere, nego u prizemlju.

Sinoptička situacija (GEM) - 04. septembar 2014
Sinoptička situacija (GEM) – 04. septembar 2014

Do stvaranja ovog nesumnjivo jakog ciklona doći će u nedelju u severnom Jadranu. U nedelju u poslepodnevnim i večernjim satima, kao i u ponedeljak, na području Balkana se lokalno očekuju burni procesi u atmosferi uz pljuskove sa grmljavinom, a lokalno i vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i obilnim padavinama uz mogućnost bujičnih poplava. Iako nas to očekuje kroz dva dana, još uvek se ne zna gde ima najviše šansi za jako nevreme, a u Srbiji to za sada važi za zapadnu i jugozapadnu Srbiju, dok će se u ostatku zemlje u nedelju zadržati suvo vreme.

Strujanje na 500hPa (GFS) - 1. septembar 2014
Strujanje na 500hPa (GFS) – 1. septembar 2014

Za sada se u Srbiji ne očekuju obilnije padavine, međutim itekako ima prostora za promene. Prema sadašnjim predviđanjima u Srbiji se očekuje najviše 50 – 75mm kiše za tri dana, dok se primera radi u Sloveniji i Makedoniji može očekivati i do 150mm kiše. Međutim kao što smo već pomenuli područja sa očekivanim obilnijim padavinama se itekako mogu promeniti do ponedeljka, i zato treba biti na oprezu. Mi ćemo svakako redovno izveštavati o promenama i novinama. Kada je reč o temperaturama one će se od ponedeljka kretati uglavnom oko 25ºC u najtoplijem delu dana, što je znatno više u odnosu na naše zapadne susede gde će se živa u termometru ponegde spustiti na oko 15 stepeni u najtoplijem delu dana.

Za sada definitivno nema mesta panici, ali kako je u „igri“ izuzetno ozbiljan ciklon, treba biti ne oprezu. Prema aktuelnim izlazima globalnih modela poput ECMWF-a, GFS-a, i GEM-a Srbiju obilnije padavine ne očekuju i one će biti dobro raspoređene, ali će one biti vrlo blizu naših granica što ostavlja prostora da se na tom polju nešto i promeni. Znatno više ćemo znati i kada budemo mogli da se oslonimo na visokorezolucijske modele, poput WRF-a, a to je već od sutra.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…