Početkom predstojeće sedmice, zaključno sa sredom, na vreme u Srbiji uticaće ciklon čiji će se centar premeštati preko naših krajeva. Košava će u ponedeljak kratkotrajno oslabiti, dok će u utorak ponovo duvati umeren do jak jugoistočni vetar. Sredinom sedmice posle dužeg vremena narušiće se južno strujanje, pa će sa vetrom severozapadnog smera doći i do postepenog pada temperature – svaki dan biće hladniji od prethodnog.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 17. novembar 2014
Sinoptička situacija (ECMWF) – 17. novembar 2014

U ponedeljak će u Srbiji preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme sa kraćim sunčanim intervalima, uglavnom na zapadu i severu zemlje. Mestimično se očekuje kiša ili pljusak, uglavnom u južnim i istočnim delovima Srbije. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 9ºC, a maksimalne dnevne od svega 9ºC na istoku do 18ºC na zapadu. Vetar slab, u košavskom području povremeno umeren, jugoistočni.

U utorak bez bitnije promene vremena. Jutro će biti uglavnom suvo, dok se tokom dana očekuje novo jačanje oblačnosti sa zapada što će prouzrokovati lokalnu pojavu kiše, a ponegde su mogući čak i pljuskovi praćeni grmljavinom. Košava će ponovo pojačati, pa će u košavskom području duvati umeren do jak jugoistočni vetar. Jutarnje temperature biće u intervalu od 6 do 10ºC, a maksimalne dnevne od 9ºC na istoku, do 16ºC na zapadu zemlje.

U sredu će centar ciklona preći preko naše zemlje i Rumunije premeštajući se dalje ka jugoistoku, što će usloviti promenu smera vetra. Vetar će tokom dana okrenuti na severozapadni, a u noći ka četvrtku i u četvrtak tokom dana očekuje se njegovo jačanje. Jutarnje temperature u sredu će se kretati između 5 i 9 stepeni, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 11 do 14 stepeni.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 22. novembar 2014
Sinoptička situacija (ECMWF) – 22. novembar 2014

U drugoj polovini sedmice nastavlja se period promenljivog vremena sa mestimičnom pojavom kiše, a u četvrtak i petak u višim planinskim predelima iznad 1500m moguć je i sneg. U danima vikenda očekuje se da maksimalne temperature i u nižim predelima budu jednocifrene. Pad temperatura i njihovo vraćanje u normalu omogućiće nam anticiklon pozicioniran na severoistoku Evrope, ali će jak ciklon u oblasti Gibraltarskog moreuza (poznat i pod nazivom „Gibraltarska vrata“) istovremeno „upumpavati“ topao vazduh na područje zapadne i centralne Evrope. Ukoliko se očekivani scenario ostvari, to će sprečiti još jače zahlađenje kod nas.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…