Uticaj aktuelnog ciklona koji je kako Srbiji tako i regionu doneo brojne nevolje polako slabi, i već od petka očekuje nas više sunca, a manje padavina. Ipak još u petak bićemo pod njegovim uticajem uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, ali se vremenske nepogode ne očekuju. U danima vikenda očekuje se pretežno sunčano vreme uz porast temperatura, a pljuskovi sa grmljavinom očekuju se jedino u planinskim predelima.

Sinoptička situacija (GFS) - 02.08.2014

U petak se u Srbiji očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz kišu, pljuskove i grmljavinu mestimično. Više padavina očekuje se u prvom delu dana. Temperature će biti u okviru proseka – minimalne između 16 i 19ºC, a maksimalne dnevne od 26 do 29ºC. Vetar slab, promenljivog smera.

U subotu nas očekuje znatno više sunca uz porast temperatura, ali će se ipak zadržati nestabilno vreme uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije, u drugom delu dana. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 19ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 29 do 32ºC. Vetar slab, istočni i jugoistočni.

Drugog dana vikenda bez bitnije promene vremena u odnosu na subotu, i dalje će biti lokalne pojave pljuskova sa grmljavinom – međutim mnogo ređe nego ovih dana, dominiraće sunce. Očekuje se vrlo toplo i sparno vreme, uz maksimalne temperature između 31 i 34 stepena.

Još uvek nije izvesno kakvo nas vreme očekuje početkom i sredinom naredne sedmice, ali su veći izgledi da nas očekuje nova destabilizacija vremena uz novi pad temperature sredinom naredne sedmice, nego da ćemo imati potpunu stabilizaciju vremena i leto u pravom smislu te reči. Za detaljniju prognozu za vašu lokaciju, posetite desetodnevnu prognozu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…