U Srbiji se još danas i sutra zadržava relativno stabilno i pretežno sunčano vreme uz temperature znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Lokalnih nestabilnosti biće već u četvrtak, a u petak se u većem delu zemlje očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom i kiše uz pad temperatura. Maksimalne temperature danas i sutra dostizaće 29°C, dok u danima vikenda neće prelaziti 20 stepeni.

Sinoptička situacija (GFS) - 8. apr 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 8. apr 2016

SREDA:

Danas do kraja dana očekuje se promenljivo oblačno vreme (oblačnost visoke i ređe srednje baze) sa sunčanim intervalima. Tokom večeri noći ka četvrtku moguća je pojava lokalnih pljuskova i grmljavine (naročito na zapadu i u centralnim predelima). Duvaće uglavnom slab vetar promenljivog smera, u Vojvodini slab do umeren severozapadni. Maksimalne temperature kretaće se između 24 i 29°C.

BEOGRAD: Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Vetar slab, uglavnom severozapadni. Maksimalna temperatura 28 stepeni.

ČETVRTAK:

U četvrtak bez bitnije promene, zadržava se promenljivo oblačno i toplo vreme sa sunčanim intervalima. Za razliku od srede atmosfera će biti nešto nestabilnija pa će sredinom dana i u poslepodnevnim časovima, ali i tokom noći ka četvrtku biti uslova za ređu pojavu pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom. Vetar slab do umeren istočni i jugoistočni. Minimalne temperature kretaće se između 11 i 15°C, a maksimalne dnevne od 25 do 29 stepeni.

BEOGRAD: Kao i u većem delu zemlje preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima. Vetar uglavnom slab istočni i jugoistočni. Minimalna temperatura oko 15°C, maksimalna dnevna do 28°C.

PETAK:

Nestabilno sa mestimičnom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Biće umereno do potpuno oblačno vreme sa tek ređom pojavom sunčanih intervala. Tokom dana očekuje se i priliv hladnijeg vazduha pa se tako očekuju nešto niže maksimalne dnevne temperature. Više padavina treba očekivati u poslepodnevnim i večernjim časovima. Vetar promenljiv, u većem delu zemlje umeren južni i jugoistočni, na području Vojvodine poslepodne i uveče zapadni i severozapadni. Minimalne temperature kretaće se između 12 i 17°C, a maksimalne dnevne od 21 do 25 stepeni.

BEOGRAD: Promenljivo oblačno sa uslovima za kišu ili lokalni pljusak sa grmljavinom, naročito u drugom delu dana. Minimalna temperatura oko 16°C, a maksimalna dnevna do 24°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…