Danas do kraja dana i u nedelju u Srbiji će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode sa lokalno obilnom kišom, olujnim vetrom i pojavom grada – naročito u nedelju u poslepodnevnim i večernjim časovima. Sutra se u poslepodnevnim satima očekuje i manji pad temperature, najpre u Vojvodini, a u ponedeljak i osetniji i to u celoj zemlji. Verujemo da mnogi jedva čekaju osveženje i konačan opraštaj od vrućina, međutim dolazak hladnijeg vazduha na ovako zagrejano tlo obično podrazumeva razvoj snažnih olujnih sistema i vremenske nepogode na lokalnim nivou.

Šestosatne adavine u nedelju veče (GFS) - 16. avg 2015
Šestosatne adavine u nedelju veče (GFS) – 16. avg 2015
Šestosatne padavine u noći ka ponedeljku (WRF-ARW-IT) - 16. avg 2015
Šestosatne padavine u noći ka ponedeljku (WRF-ARW-IT) – 16. avg 2015
U NASTAVKU DANA I VEČERAS LOKALNI PLJUSKOVI UGLAVNOM NA ZAPADU I SEVERU ZEMLJE

Danas do kraja dana, tokom večeri i prvog dela naredne noći ka nedelji očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom – uglavnom u zapadnim, severnim i centralnim predelima zemlje, dok će se u ostalim predelima zadržati uglavnom suvo vreme. Padavine će biti lokalnog karaktera, a obilnije padavine i pojava vremenskih nepogoda izuzev intenzivnog električnog pražnjenja se danas ne očekuju. Lokalnih pljuskova uveliko ima u zapadnim i centralnim predelima naše zemlje, a tokom večeri pljuskova će ponegde biti i u Vojvodini. Pljuskova sa grmljavinom ima i na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – gde su danas ponegde zabeležene i vremenske nepogode sa obilnom kišom i gradom. Sa dolaskom hladnog fronta sličan scenario očekuje se i sutra kod nas.

U NEDELJU ZNATNO ČEŠĆI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM UZ VELIKE ŠANSE ZA POJAVU VREMENSKIH NEPOGODA

Numerički modeli ukazuju na to da će sutra u poslepodnevnim i večernjim časovima atmosfera biti znatno nestabilnija nego što je dana. To znači da će lokalni pljuskovi sa grmljavinom biti znatno ćešća pojava nego što je danas slučaj, a postojaće uslovi i za vremenske nepogode sa lokalno obilnim padavinama, olujnim vetrom i pojavom grada. Ovakvu destabilizaciju atmosfere izazvaće priliv hladnijeg vazduha iz centralne Evrope, a zagrejano tlo na našem području će na to burno odreagovati.

Cape i smicanje - capeshear (GFS) - nedelja kasno uveče
Cape i smicanje – capeshear (GFS) – nedelja kasno uveče

U prvom delu dana biće uglavnom pretežno sunčano i još uvek vrlo toplo vreme. Maksimalne temperature će sutra uglavnom biti dostignute do 15h i kretaće se do 36°C koliko se očekuje na istoku zemlje. Lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće već od sredine dana, međutim glavnina se očekuje tek u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima, kao i u noći ka ponedeljku kada će uslovi za razvoj olujnih oblaka vertikalnog razvitka biti najpovoljniji. Zato sutra budite na oprezu u poslepodnevnim i večernjim časovima i izbegavajte boravak na otvorenom ukoliko u vašoj neposrednoj okolini ima grmljavinskih oblaka, a naročito ukoliko se nalazite izvan urbanih sredina u prirodi. Većina numeričkih modela sutra uveče najviše šansi za jače nevreme daje Vojvodini, ali ne i svi. Teško je predvideti sutrašnje kretanje olujnih oblaka, odnosno u kom delu zemlje može biti vremenski nepogoda budući da je reč o padavinama konvektivnog porekla, ali se može reći da će preovlađajuće strujanje biti južno odnosno oblaci će se kretati prema severu zemlje. Ova informacija može vam biti od velike pomoći pri orijentaciji sutra ukoliko niste u prilici da pratite satelitske i radarske slike, a razvoj situacije sutra ćemo pratiti i na našim profilima na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Google+ i zato vam preporučujemo da nas lajkujete odnosno zapratite ukoliko to već niste učinili.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…