U trenutku kada numerički modeli nisu sasvim usaglašeni ni za razvoj meteorološke situacije u naredna 72 sata, sigurno je teško prognozirati vreme za narednih desetak dana, samim tim i prognoza je manje pouzdana. Ipak, mi ćemo se potruditi da naslutimo kakvo vreme možemo očekivati do kraja ovog meseca, kao i da damo odgovor na pitanje hoćemo li ove godine imati Miholjsko leto – budući da smo dobijali dosta takvih pitanja.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 22. okt 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 22. okt 2015

U narednih nekoliko dana bićemo pod stalnim uticajem ciklonske aktivnosti, što se može zapaziti i na iznad priloženoj sinoptičkoj karti numeričkog modela ECMWF. To će značiti vrlo promenljivo vreme uz dosta oblaka i povremenu kišu. Nakon današnjih i sutrašnjih padavina, u sredu će se u čitavoj zemlji zadržati suvo vreme uz sunčane intervale. Porast temperatura se međutim ne očekuje, u najtoplijem delu dana temperature će se kretati između 10 i 15°C.

Potom ćemo u četvrtak ponovo biti pod izraženijim uticajem ciklona čiji će se centar nalaziti u Jonskom moru. Još uvek nije sigurno kako će ovaj ciklon uticati na vreme kod nas, ali je sasvim izvesno da će veći deo zemlje imati kišu. Sa svakom novom prognozom dolazi do manjih korekcija, pa tako postoji mogućnost da ovaj ciklon neće značajnije uticati na vremenske prilike u Vojvodini (zbog svoje južne putanje) gde bi se zadržalo suvo vreme sa sunčanim intervalima. Ovo bi se moglo bitno odraziti i na temperaturnu sliku u zemlji, naime južnije od Dunava i Save temperature ponegde ne bi prelazile ni 10°C, dok bi najtoplije bilo u Vojvodini uz temperature do 15 stepeni. Isti ciklon donosio bi mestimične padavine centralnim i južnim predelima i u petak (ali u znatno manjoj meri nego prethodnog dana), dok bi se na zapadu i severu zadržalo suvo vreme uz sunčane intervale.

U danima vikenda preovladavalo bi promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme uz sunčane intervale. Ponegde će u jutarnjim časovima biti uslova za lokalnu pojavu sumaglice ili magle. Temperature će biti u manjem porastu, u najtoplijem delu dana temperature će se kretati oko 15°C – što je u okvirima proseka za treću dekadu oktobra.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 26. okt 2015Za kraj oktobra modeli daju više scenarija. Kako sada stoje stvari, očekuje se promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme sa sunčanim periodima. U najvećem broju dana naredne sedmice temperature bi se kretale između 15 i 20°C, dok je mogućnost da živa u termometru ponegde pređe 20°C postojeća, ali minimalna.

Hoće li biti Miholjskog leta?

O Miholjskom letu u III dekadi oktobra govorimo u situaciji kada je u najvećem broju dana u toj dekadi Tmax bar 19 stepeni, a Tmin bar 10°C. O Miholjskom letu pročitajte više u autorskom radu našeg urednika Vladimira Bilaka – „MIHOLJSKO LETO ili ZLATNA JESEN“.

Miholjskim letom u trećoj dekadi oktobra podrazumevamo kada je najveći broj dana (minimum 6-7) u znaku stabilnog (AC) vremena, sa minimalnim temperaturama od bar 10°C i maksimalnim od bar 19°C. Na osnovu ovog kriterijuma i sadašnje prognoze – ne možemo govoriti o Miholjskom letu do kraja oktobra. Drugu dekadu obeležile su temperature ispod ili eventualno oko proseka, dok smo u prvoj dekadi imali tek 2 do 3 dana koja se mogu smatrati „nekakvim“ Miholjskim letom. Dakle, Miholjskog leta ove godine nije bilo niti će ga biti.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…