Na vreme u Srbiji i regionu i narednih dana uticaće polja niskog vazdušnog pritiska, odnosno cikloni. Taman kada nas sutra očekuje slabljenje ciklona koji je uticao na vreme kod nas od drugog dana vikenda, već u sredu u Jadranskom moru doći će do formiranja novog ciklona.

Shodno razvoju sinoptičke situacije zadržaće se promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. U sredu uveče, tokom noći ka četvrtku i u četvrtak tokom dana ponegde se mogu očekivati i vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i lokalno obilnijim padavinama. Uprkos lošim vremenskim uslovima zadržaće se prosečno toplo vreme za kraj jula, a subjektivni osećaj dodatno će podići visoka vlažnost vazduha.

Sinoptička situacija (GFS) - 30.07.2014

U utorak ćemo još uvek biti pod uticajem aktuelnog ciklona, ali kako će njegov uticaj na vreme u našim krajevima oslabiti očekuje se samo ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, a najveće šanse su na severu zemlje. Duvaće slab južni i jugoistočni vetar. Minimalne temperature kretaće se između 15 i 18ºC, a maksmalne dnevne od 27 do 31ºC.

U sredu će se veći deo dana zadržati suvo vreme uz dosta sunčanih intervala. Kako se sve do popodnevnih sati ne očekuje značajnija oblačnost, temperature će u najtoplijem delu dana uglavnom prelaziti 30ºC i kretaće se između 30 i 33ºC. Duvaće slab do umeren jugoistočni i istočni vetar. U kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima usled prolaska frontalne zone očekuje se nova jača destabilizacija vremena uz lokalne pljuskove i grmljavinu, a moguće su i vremenske nepogode.

Munje - Zaječar - 27.07.2014 (Foto: Zoran Zetović Zeta)

U četvrtak se zadržava nestabilno vreme uz dosta oblaka i lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i obilnim padavinama – na lokalnom nivou. Dosta kiše očekuje se kako u noći ka četvrtku, tako i u četvrtak tokom dana. Temperature će biti u padu, pa će se minimalne kretati između 16 i 19ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 26 do 29 stepeni.

I u petak se zadržava nestabilno vreme, ali uz znatno ređu pojavu pljuskova u odnosu na četvrtak. Temperature će biti u postepenom porastu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…