Tropski talas koji je trajao čitavu prvu polovinu avgusta prekinut je sredinom meseca, dok smo krajem protekle sedmice imali čak i temperature ispod prosečnih vrednosti. Nastavak vrućeg leta međutim sledi ubrzo, temperature će počev od četvrtka svakim danom biti sve više.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 29. avg 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 29. avg 2015

Naše područje biće pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska koje će obezbeđivati stabilno i pretežno sunčano vreme, dok će se ciklon stacionirati na krajnjem zapadu Evrope i doneti nestabilno vreme tom području, kasnije i zahlađenje. Kako se mi nalazimo na prednjoj strani tog ciklona koji će se približavati Evropskom kopnu, kod nas se očekuje priliv toplije vazdušne mase sa severa Afrike u poslednjim danima avgusta, a vrlo toplo vreme zadržaće se i početkom septembra.

Vrhunac tropskog talasa (ECMWF - 850hPa temp) - 31. avg 2015
Vrhunac tropskog talasa (ECMWF – 850hPa temp) – 31. avg 2015

Prema simulaciji numeričkih modela najviše temperature u danima pred nama očekuju se na području Vojvodine i Timočke i Negotinske krajine. Jutra će kao i obično biti najtoplija u Beogradu gde se počev od petka očekuju tropske noći. Topla jutra očekuju se i u Vojvodini zbog fenskog efekta jugoistočnog vetra.

Tropske temperature (>30°C) očekuju se već u četvrtak, a svaki naredni dan biće nešto topliji od prethodnog. Tako će se maksimalne temperature u četvrtak i petak kretati uglavnom između 30 i 34°C, dok će se maksimalne temperature u danima vikenda kretati većinom između 32 i 36 stepeni. Tokom čitavog perioda biće suvo i pretežno sunčano vreme. Uglavnom će duvati jugoistočni vetar koji bi prema sadašnjim prognozama najjači bio u nedelju.

Prema sadašnjim simulacijama globalnih numeričkih modela može se reći da se visoke temperature zadržavaju i na samom početku septembra, dok bi zahlađenje koje bi donelo prekid tropskog talasa usledilo 4-5. septembra.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…