Kako smo pisali još pre nekoliko dana – do kraja tekuće sedmice zadržava se promenljivo vreme da dosta oblaka i povremenim padavinama, jer će na vreme u našim krajevima uticati cikloni. Osim tmurnog vremena sa povremenim padavinama u obliku kiše, susnežice i snega i temperature će biti uglavnom ispod prosečnih vrednosti za kraj novembra. Stabilizaciju vremena i porast temperatura treba očekivati početkom naredne sedmice, o čemu ćemo više pisati narednih dana.

Sinoptička situacija (GFS) - 26. nov 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 26. nov 2015

Prvi talas padavina stiže još danas popodne

Već u ovom trenutku našeg pisanja u celoj zemlji je oblačno i većinom suvo. U poslepodnevnim satima novi talas padavina zahvatiće najpre predele južno od Kragujevca, da bi se večeras padavine proširile i severnije. Prestanak padavina očekuje se sutra u drugom delu dana. Više padavina (>20mm za 24h) očekuje se u istočnim i južnim krajevima zemlje, dok se najmanje padavina očekuje na krajnjem severu (oko 10mm za 24h).

Najviše padavina biće u obliku kiše, ali pojavu susnežice i snega ne treba isključiti čak ni u nižim predelima. U planinskim predelima padaće sneg. Večeras i tokom noći veće šanse za snežne pahulje imaće zapadni i severni krajevi (podrazumeva se tamo gde u tom trenutku bude padavina), dok je pojava snežnih pahulja sutra moguća i u centralnim krajevima. Ponegde se može formirati i tanji snežni pokrivač koji neće dugo potrajati.

Drugi talas padavina u petak i subotu pre podne

U četvrtak tokom većeg dela dana, a naročito u poslepodnevnim i večernjim satima biće suvo u celoj zemlji. U noći ka petku najpre na jugozapadu očekuju se nove padavine, a ovaj talas padavina tokom dana u petak proširiće se i na veći deo zemlje. Znatno manje padavina u odnosu na ostatak zemlje biće u Vojvodini, gde bi padavine na severu i zapadu tog dela zemlje mogle i potpuno izostati. Kao i kod prethodnog talasa najviše će padati kiša, međutim mestimično će biti i susnežice i snega – čak i u nižim predelima, ali bez formiranja pokrivača.

Snežna granica (GFS) - 27. nov 2015 ujutru
Snežna granica (GFS) – 27. nov 2015 ujutru
Snežna granica (GFS) - 27. nov 2015 uveče
Snežna granica (GFS) – 27. nov 2015 uveče

Na planinama centralne i zapadne Srbije padaće sneg uz formiranje / povećanje visine snežnog pokrivača. Minimalne temperature u četvrtak i petak kretaće se između -2 i 2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 5°C.

U Hrvatskoj sutra olujna bura

Ciklon će znatno jače uticati na vreme kod naših zapadnih suseda, odnosno u primorskom delu Hrvatske. Duž severne Hrvatske obale (naročito istočno od Velebita) u četvrtak u drugom delu dana i u noći ka petku duvaće olujna bura sa udarima orkanske jačine (>125km/h).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…