Najnoviji izlaz CFS dugoročnog numeričkog modela na osnovu inicijalnog perioda 8 – 17. novembar predviđa prosečno vlažan i topliji decembar uz odstupanje srednje mesečne temperature do +2°C.

CFS - padavine u decembru 2015
CFS – padavine u decembru 2015

 

CFS - temperature u decembru 2015
CFS – temperature u decembru 2015

Očigledno je da tokom većeg dela narednog meseca ovaj model simulira veću aktivnost Atlantika, odnosno često premeštanje ciklona uz zonalno strujanje. Najveći deo Evropskog kontinenta imao bi pozitivno odstupanje temperature veće od 1°C, dok negativnog odstupanja na našem kontinentu nema.

Podsećamo da su dugoročne prognoze vrlo nepouzdane i da ovakav razvoj meteorološke situacije nikako ne treba uzeti zdravo za gotovo. Ipak, mi smo tu da vas pravovremeno informišemo i to je razlog zašto ćemo srednjeročnim i dugoročnim prognozama u narednom periodu posvetiti nešto više pažnje.

Nad našim delom Evrope tokom većeg dela meseca nalazilo bi se polje povišenog vazdušnog pritiska koje bi uslovilo stabilno vreme (uz više sunca i manje oblaka, ali uz pojavu magle). Sa odmicanjem druge, a naročito tokom treće dekade situacija se menja uz blok nad Atlantikom i učestaliju ciklonsku aktivnost u našim krajevima uz češću pojavu snega. Postoji mogućnost i jakog polarnog prodora uz vrlo niske temperature vazduha.

Izlaze dugoročnog CFS modela možete pratiti i na našem portalu na sledećoj stranici.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…