U Srbiji će se i u preostala dva radna dana aktuelne sedmice zadržati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. U četvrtak se ponegde očekuju i obilnije padavine. Bićemo pod uticajem visinskog ciklona koji i sada deluje na vreme kod nas. Od vikenda sledi porast vazdušnog pritiska i stabilizacija vremena uz porast temperatura.

Sinoptička situacija (GFS) - 07.08.2014
Visinski ciklon na jugoistoku Evrope

U četvrtak i petak se dakle zadržava promenljivo i nestabilno vreme sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Više padavina očekuje se u četvrtak kada će biti i dosta oblaka, dok se u petak očekuje i dosta sunčanih intervala uz porast temperatura. Minimalne temperature će se kretati između 16 i 19ºC, dok će se maksimalne dnevne u četvrtak kretati između 24 i 28ºC, a u petak od 26 do 29 stepeni.

U subotu se u Srbiji očekuje promenljivo oblačno vreme uz duže sunčane intervale. Zadržaće se suvo vreme. Temperature će biti u daljem postepenom porastu. Minimalne će se kretati između 16 i 19ºC, a maksimalne dnevne od 28 do 31 stepen.

Sinoptička situacija (GFS) - 10.08.2014
Anticiklon će uticati na vreme nad većim delom Evrope u danima vikenda

U nedelju će u Srbiji preovladavati pretežno sunčano, toplo i sparno vreme. Zbog povećane relativne vlažnosti vazduha usled obilnijih padavina u julu i početkom avgusta meseca imaćemo osećaj da je mnogo toplije u odnosu na stvarnu temperaturu. Maksimalne temperature će u celoj zemlji prelaziti 30ºC, a subjektivni osećaj bi mogao ići i do tropskih 38ºC.

Naravno, leto je prisutno na našim prostorima još od juna meseca, temperature su u okviru normale, čak i malo iznad…ali su uporne nestabilnosti kvarile taj osećaj i mnogi kažu kako leto nisu ni „osetili“. Počev od vikenda sve će se poklopiti da konačno možemo da kažemo da je leto tu!

Polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon) obezbeđivaće nam lepo vreme i početkom naredne sedmice. Treba očekivati zadržavanje pretežno sunčanog vremena uz tropske temperature, ponegde i do 35ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…