Ranije danas pisali smo o tome kakvo nas vreme očekuje u preostala tri radna dana ove sedmice. Večeras idemo malo dalje sa prognozom, u članku koji sledi pišemo o tome kakvi nas vremenski uslovi očekuju u prvih 10 dana decembra. Jednom rečju, ljubitelji one prave zime i snega će morati još da se strpe do njihovog momenta.

Stabilan AC nad Evropom, cikloni u severnom Atlantiku

Sinoptička situacija (ECMWF) - 6. dec 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 6. dec 2015

Globalni numerički modeli (ECMWF;GFS) složni su kada je reč o očekivanoj sinoptičkoj situaciji. Modeli simuliraju stabilno polje povišenog vazdušnog pritiska nad većim delom Evrope, kao i istovremenu ciklonsku aktivnost u severnom Atlantiku i na severu starog kontinenta (na karti iznad možemo videti i vrlo izraženu Islandsku depresiju). U ovakvoj sinoptičkoj situaciji odnosno rasporedu baričkih sistema najveći deo Evrope jednostavno ne može imati zimu. Zimske uslove u narednih 10-ak dana imaće samo severni, a kasnije i istočni delovi Evrope.

Temperature iznad proseka, vrlo moguća temperaturna inverzija

Temperatura 1500m (ECMWF) - 7. dec 2015
Temperatura 1500m (ECMWF) – 7. dec 2015

Česta ciklonska aktivnost na severu Atlantika i u oblasti Velike Britanije transportovaće do naših predela topliju vazdušnu masu sa severa Afrike. Međutim, kada se centar polja povišenog vazdušnog pritiska znatno približi našim krajevima, u tim mirnim meteorološkim uslovima kakvi vladaju u anticiklonima stvaraju se idealni uslovi za nastanak magle. Na formiranje magle utiče dosta toga, ali treba istaći da bi pojava sumaglice i magle u narednom periodu mogla biti česta pojava – naročito u periodu od ranih večernjih do jutarnjih časova. Ovo se odnosi na niže predele, dok će planine istovremeno biti okupane suncem. Takvi uslovi dovešće do nastanka temperaturne inverzija pa ne treba da nas iznenadi ukoliko u nekim danima prve dekade decembra planinski predeli budu topliji od nizija – naročito u onom toplijem delu dana.

U danima bez sumaglice i magle u prepodnevnim satima odnosno tokom celog dana temperature će biti znatno iznad proseka i živa u termometru bi mogla dostizati i 15°C.

Za sada numerički modeli ne vide ozbiljniju promenu sinoptičke situacije i narušavanje stabilnog Sredozemnog anticiklona u narednih 10 – 15 dana, ali se to svakako može promeniti – prognoze za period duži od tri dana nisu sasvim pouzdane. Shodno očekivanim vremenskim uslovima već u narednim danima doći će do potpunog topljenja snežnog pokrivača koji se prethodnih dana formirao u planinskim predelima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…