Tropske temperature još uvek ne popuštaju, a kako stoje stvari tropski talas koji traje već nedelju dana potrajaće barem do kraja ove sedmice. Mi ćemo se fokusirati na vreme u naredna 3 dana, dok ćemo očekivane vremenske prilike u danima vikenda detaljnije opisati u četvrtak. Inače aktuelni jul je vrlo topao od samog početka, a pritom i sušan. Verovali ili ne postoje lokacije gde nije pala kap kiše, dok recimo Beograd do sada broji 14 dana sa temperaturom višom od 30°C (uključujući i današnji), a 6 dana ovog jula temperatura je u glavnom gradu prešla 35°C. Sutra nas očekuje pretežno sunčano vreme, dok će u četvrtak i petak biti lokalnog razvoja oblaka uz pljuskove sa grmljavinom – doduše uglavnom na zapadu i jugozapadu zemlje, dok bi se u ostalim predelima moglo zadržati suvo vreme.

Temp 1500m (GFS) - 23. jul 2015
Temp 1500m (GFS) – 23. jul 2015
SREDA:

U sredu će preovladavati pretežno sunčano i vrlo toplo vreme. Duvaće slab istočni i jugoistočni vetar koji će pre imati fenski efekat i još malo podići temperature nego što će imati efekat rashlađenja. Jutarnje temperature kretaće se između 18 i 23°C, a najviše jutarnje temperature očekuju se u Beogradu i ostatku košavskog područja. Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 34 i 37 stepeni.

ČETVRTAK:

U četvrtak u prvom delu dana preovladavaće pretežno sunčano vreme, dok se u drugom delu dana očekuje povećanje oblačnosti pa će biti promenljivo oblačno – naročito na zapadu i jugozapadu zemlje. U drugom delu dana i u večernjim časovima uz lokalni razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, najpre na zapadu i jugozapadu zemlje i to u planinskim predelima. Duvaće uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar što bi moglo podstaći šumske požare. Jutarnje temperature kretaće se između 19 i visokih 25°C – ponovo će jutro najtoplije biti u Beogradu i ostatku košavskog područja, a maksimalne dnevne kretaće se od 35 do 39°C.

Vetar na 10m (GFS) - 23. jul 2015
Vetar na 10m (GFS) – 23. jul 2015
PETAK:

U petak bez bitnije promene u odnosu na četvrtak. U najvećem delu zemlje preovladavaće pretežno sunčano vreme, ali ne treba isključiti mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom u drugom delu dana i u večernjim časovima – naročito na zapadu i jugozapadu zemlje. I dalje će duvati umeren istočni i jugoistočni vetar, pa je uz vrlo visoke temperature rizik od šumskih požara znatno povećan. Minimalne temperature kretaće se od 19 do 25°C – koliko može biti izmereno u Beogradu i Vršcu, a maksimalne dnevne biće između 34 i 37 stepeni.

U narednim danima preporučujemo praćenje naše biometeorološke prognoze.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…