Ciklonska aktivnost na našem području ne popušta. Tako će biti i narednih dana, promenljivo i nestabilno, uz smenu sunca i oblaka. Još u subotu vreme će više ličiti na jesen nego na sredinu leta uz temperature ispod višegodišnjeg proseka, a od nedelje nas očekuje novi porast temperatura i njihovo brzo vraćanje u normalu. Od drugog dana vikenda biće i više sunca, a uz nestabilnu atmosferu biće i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, najčešće u drugom delu dana.

Polje niskog vazdušnog pritiska uticaće na vreme kod nas sve do sredine naredne sedmice. Uz veće količine vlage u atmosferi i sve toplije vreme biće nestabilno, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Sinoptička situacija (GFS) - 13.07.2014

U subotu se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima. Više padavina treba očekivati na istoku zemlje, dok će već pre podne i sredinom dana na severu i zapadu zemlje doći do delimičnog razvedravanja. Maksimalne temperature kretaće se između 21 i 25ºC (Pogledati: Normalne temperature za Beograd).

Drugog dana vikenda biće promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i nestabilno, u drugom delu dana sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Kako se u nedelju i početkom naredne sedmice ne očekuje neko značajnije strujanje po visini, a smicanja vetra gotovo neće ni biti, biće to uglavnom izolovani pljuskovi sa grmljavinom. Uz visok CAPE koji se očekuje narednih dana biće uslova za obilnije padavine i pojavu grada na lokalnom izolovanom području. Neka jača nevremena, naročito ona koja bi zahvatala šire područje, najverovatnije će izostati – prosto neće biti uslova za duži život ćelija (Cb).

CAPE i Lifted index (GFS) - 14.07.2014

Minimalne temperature u nedelju kretaće se između 11 i 15ºC, a maksimalne dnevne od 26 do 29ºC. Ponedeljak će za nijansu biti topliji dan, pa će živa u termometru ponegde blago preći 30ºC. U nedelju i ponedeljak izostaće i značajniji prizemni vetar, pa se očekuje samo vrlo slab promenljivog smera, a neretko će u nekim terminima biti osmotrena i tišina.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…