Na području Srbije i regiona još sutra se zadržava veoma toplo vreme. U prvom delu dana biće pretežno sunčano i još uvek stabilno, dok se u drugom delu dana uz destabilizaciju atmosfere očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Četvrtak će u većem delu zemlje ličiti na jesen nego na leto, ali već od petka treba očekivati poboljšanje vremenskih prilika.

Razlika T2m - četvrtak u odnosu na sredu 15h (NMMB)
Razlika T2m – četvrtak u odnosu na sredu 15h (NMMB)

Destabilizacija u sredu popodne

Sa približavanjem hladnije vazdušne mase iz centralne Evrope ka našem zagrejanom području atmosfera će postajati sve nestabilnija. Tako se već u sredu poslepodne na severu i zapadu zemlje očekuje lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, a do večeri lokalnih nestabilnosti biće i u ostalim predelima zemlje. Vremenske nepogode će srećom uglavnom izostati, iako slabi uslovi postoje da ih bude na lokalnom nivou (obilnije padavine, olujni vetar i grad).

U sredu će se jutarnje temperature kretati 16 i 21°C, a maksimalne dnevne od 28 do 33°C. Kasno poslepodne odnosno predveče zahlađenje stiže do severa zemlje. U prvom delu dana duvaće uglavnom slab južni i jugoistočni vetar, poslepodne i uveče u Vojvodini umeren, na udare ponegde i jak severozapadni, tokom večeri i naredne noći i u ostalim krajevima.

Četvrtak na severu i zapadu u znaku jeseni

U četvrtak će na severu i zapadu zemlje preovladavati umereno do potpuno oblačno i znatno hladnije vreme u odnosu na sredu. Delovaće kao da je oktobar. U ostatku zemlje biće ipak nešto toplije uz više sunca, naročito do sredine dana. Širom zemlje očekuju se kiša i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom južno od Save i Dunava. Dakle, usled znatno hladnijeg vremena konvekcija će na severu i zapadu zemlje izostati, ali će je zato biti mestimično u toplijim predelima.

Ukupna oblačnost i padavine - četvrtak 19h (NMMB)
Ukupna oblačnost i padavine – četvrtak 19h (NMMB)

Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 19°C, a maksimalne dnevne od svega 19°C na krajnjem severu do 26°C na istoku i jugu zemlje. U četvrtak će duvati slab do umeren severni i severozapadni vetar, u Timočkoj i Negotinskoj krajini povremeno i jak.

Toplije već od petka, za vikend opet preko 25°C

U petak se očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a temperature će već biti u porastu – naročito na severu i zapadu gde će u četvrtak biti najhladnije. U danima vikenda očekuje se uglavnom stabilno i pretežno sunčano vreme uz dalji porast temperatura. Tako će u većini predela već u subotu, a u nedelju u svim predelima maksimalne temperature ponovo prelaziti 25°C. Ponegde i do 29°C u nedelju.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…