U Srbiji se posle nekoliko oblačnih i kišovitih dana u nastavku sedmice očekuju nešto lepše vremenske prilike, ali bez letnjih temperatura. Jutra će biti prohladna uz minimalne temperature ispod 10°C, a danju će biti sveže uz temperature oko i malo ispod 20 stepeni. Do vikenda će biti promenljivo uz smenu sunca i oblaka, a još sutra je samo ponegde moguća slaba kiša. Bićemo pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska.

Siniptička situacija (anticiklon) u petak (NMMB)
Siniptička situacija (anticiklon) u petak (NMMB)

Narednih dana u jutarnjim časovima mestimično se očekuje pojava magle i niske oblačnosti, a tokom dana se očekuju dužni sunčani periodi.

Nema sumnje da je letu došao kraj. Vreme ovih dana predstavlja uvod u jesen, a ovakve temperature su zapravo karakteristične za drugu dekadu oktobra. Gledajući klimatološki kriterijum o podeli na godišnja doba, leto 2016. je potrajalo 6-7 dana duže od proseka, pa se slobodno može reći da je ovo leto ipak bilo prosečne dužine trajanja. Na našem portalu, možete pročitati najnoviji članak o kriterijumima za podelu na godišnja doba.

SREDA:

U jutarnjim časovima umereno do potpuno oblačno, ponegde uz pojavu magle ili sumaglice, uglavnom po kotlinama i dolinama reka. Tokom dana u većini predela malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima, a jedino će u predelima južno od Kragujevca još uvek biti uslova za slabu kišu.

Jutarnje temperature kretaće se između 8 i 12°C, a maksimalne dnevne od 16 do 20°C. Duvaće uglavnom slab, a na istoku i jugu zemlje umeren severni i severozapadni vetar.

ČETVRTAK:

U četvrtak posle prohladnog jutra uz mestimičnu pojavu magle i niske oblačnosti tokom dana malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Padavine se ne očekuju.

Minimalne temperature kretaće se između 6 i 10°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 16 do 20°C – kao i prethodnog dana. Duvaće uglavnom slab zapadni i severozapadni vetar, na istoku i jugu zemlje ponovo umeren.

PETAK:

Poslednjeg radnog dana ove sedmice bez bitnije promene. Zadržava se malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. U jutarnim časovima ponegde pojava sumaglice ili magle koja bi se brzo razišla.

Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 10°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21 stepen. Najniže jutarnje temperature očekuju se na jugu zemlje. Vetar u petak slab, promenljivog smera, ali uglavnom zapadni i severozapadni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…