Period promenljivog i nestabilnog vremena nastavlja se i narednih dana. U petak bi u centru pažnje mogli biti zapadni predeli zemlje, dok bi u subotu to važilo za istok – što svakako ne znači da se u ostatku zemlje pljuskovi sa grmljavinom ne očekuju. U petak i subotu temperature će biti slične i kretaće se oko 30ºC, dok nas u nedelju i ponedeljak očekuje tropski toplo vreme uz maksimalne temperature i do 35ºC. Stabilno će biti samo u nedelju, dok se već u ponedeljak očekuju nove nestabilnosti usled prolaska hladnog fronta krajem dana i tokom noći ka utorku.

Ciklon sa istoka Evrope uticaće još dva dana na vreme u našim krajevima uslovljavajući lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom u severnoj i severoistočnoj struji. Najviše razvoja konvektivne oblačnosti u petak treba očekivati na zapadu i jugu zemlje, dok će u subotu u centru pažnje biti istočna Srbija. Pljuskovi sa grmljavinom međutim očekuju se lokalno i u ostatku zemlje, i nema predela gde su oni u potpunosti isključeni. Moguće su i vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina.

Sinoptička situacija (GFS) - 18.07.2014

Maksimalne dnevne temperature u petak i subotu kretaće se između 28 i 32ºC, dok će jutarnje biti u intervalu od 16 do 20ºC. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

U nedelju se očekuje stabilno i uglavnom pretežno sunčano vreme. Ipak, u drugom delu dana, naročito u planinskim predelima biće lokalnog razvoja oblaka uz ređu pojavu pljuskova – uglavnom u centralnoj i istočnoj Srbiji. Temperature će biti u daljem porastu pa će minimalne biti oko 20ºC, a maksimalne dnevne će se kretati između 32 i 35ºC.

I u ponedeljak se očekuje tropski toplo vreme, no već od utorka uslediće osveženje.

Sinoptička situacija (GFS) - 21.07.2014

Od ponedeljka sleduje nova promena vremena. Usled prodora nešto hladnije vazdušne mase u Sredozemlje, doći će do formiranja ciklona u Đenovskom zalivu, koji će makar do četvrtka naredne sedmice uticati na vreme u našim krajevima, u obliku svakodnevnih nestabilnosti. Od utorka će uslediti i osveženje, kada će se temperature vratiti u normalu na oko 30ºC u najtoplijem delu dana. Jedino bi sreda mogla biti nešto hladnija, ali ćemo o tome pisati detaljnije narednih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…