U naredna dva dana Srbija će biti pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska koje će obezbeđivati stabilno i pretežno sunčano vreme. Već od četvrtka ponovo ćemo biti pod uticajem ciklona uz lokalne nestabilnosti u vidu pljuskova sa grmljavinom. Temperature će svakim danom biti sve više pa ćemo u petak ponovo meriti maksimalne vrednosti od oko 30ºC. Jutro će u naredna dva dana biti svežije, naročito u utorak, dok nas u četvrtak i petak čekaju toplija jutra uz temperature iznad normale.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 13. maj 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 13. maj 2015
UTORAK:

U utorak će preovladavati pretežno sunčano vreme uz temperature u granicama prosečnih vrednosti. Vetar slab, promenljivog smera. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 10ºC, a maksimalne dnevne od  21 do 25 stepeni.

SREDA:

U sredu bez bitnije promene. Tokom većeg dela dana pretežno sunčano i prijatno toplo vreme, u večernjim časovima povećanje oblačnosti, najpre na zapadu i severu zemlje. U kasnijim večernjim časovima na krajnjem severu zemlje mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vetar slab do umeren zapadni i severozapadni, uveče u skretanju na jugozapadni i južni. Minimalne temperature kretaće se između 8 i 13ºC, a maksimalne dnevne od 24 do 27ºC.

ČETVRTAK:

Promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Još u noći ka četvrtku u Vojvodini su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Prvi deo dana će potom obeležiti uglavnom suvo vreme uz sunčane periode, dok se u četvrtak u drugom delu dana očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom u celoj zemlji. Napominjemo da će padavine biti lokalnog karaktera, a ponegde su moguće i veće količine vodenog taloga. Vetar uglavnom umeren zapadni i severozapadni, sredinom dana u Vojvodini na udare i jak. Jutarnje temperature od 12 do 16 stepeni, a maksimalne dnevne kao i prethodnog dana – između 24 i 27ºC.

ENSI dijagram - II dekada maja 2015
ENSI dijagram – II dekada maja 2015

U petak će se zadržati toplo i nestabilno vreme. Temperature će biti nešto više u odnosu na prethodna dva dana (oko 30ºC), što će i biti kulminacija toplog talasa, jer nas već za vikend očekuje novi pad temperatura – naročito u nedelju.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…